Videospeler inladen...

Netanyahu bezoekt EU: "Niemand kan ontkennen dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is"

Tijdens zijn bezoek aan de Europese Commissie in Brussel heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaald dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat de wereld en de Palestijnen er goed aan doen dat te erkennen. Europees minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini weigert dat te doen tot het conflict is opgelost. 

Voor het eerst in 22 jaar is een premier van Israël op bezoek bij de Europese Commissie in Brussel. Benjamin Netanyahu ontmoet voorzitter Jean-Claude Juncker en Europees minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini.

Tijdens een persconferentie hebben Netanyahu en Mogherini hun standpunt over de status van Jeruzalem herhaald, een standpunt dat zoals bekend mijlenver uiteen ligt.

"Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, niemand kan dat ontkennen", zei Netanyahu. "Dat verhindert vrede niet, het maakt vrede mogelijk. De erkenning van de werkelijkheid is de grondslag voor vrede. Het is tijd dat de Palestijnen de Joodse staat erkennen, net als het feit dat die een hoofdstad heeft: Jeruzalem."

"Ik geloof dat alle, of toch de meeste Europese landen hun ambassades naar Jeruzalem zullen verhuizen", verwees hij naar het feit dat alvast de VS van plan is dit te doen. "Ze zullen Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen en zich samen met ons inzetten voor veiligheid, voorspoed en vrede."

"2 staten met Jeruzalem als hoofdstad van Israël en Palestina"

Het antwoord van Mogherini was even duidelijk als afwijzend: "U weet waarvoor de EU staat", zei ze. "De enige realistische oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina is die van 2 staten met Jeruzalem als hoofdstad van zowel Israël als Palestina. Dat is ons standpunt en we sluiten ons aan bij de internationale consensus over Jeruzalem tot de definitieve status van de heilige stad is uitgeklaard door directe onderhandelingen tussen de beide partijen."

"Als partners en vrienden willen we elkaars belangen bespreken. Wij denken dat het in het belang van Israël is, en dan vooral in het veiligheidsbelang, om een duurzame oplossing voor het conflict te vinden."

Volgende maand willen de Europese leiders gelijkaardige gesprekken voeren met Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen