Ivan De Vadder over afscheid Peter Dedecker: "N-VA Gent zit met een probleem"

Gents Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) stopt in 2019 met de actieve politiek. Hij wil zich als ingenieur opnieuw op de technologische wereld storten. VRT NWS-journalist Ivan De Vadder legt uit wat er aan de hand is en welke impact Dedecker had op de Belgische politiek.

Waarom stopt Peter Dedecker met politiek?

Videospeler inladen...

Volgens Ivan De Vadder heeft Peter Dedecker het moeilijk met hoe de oppositie tekeergaat, vooral tijdens de afgelopen maanden. "Dedecker verwijst onder meer naar de zaak met Siegfried Bracke, die als Kamervoorzitter elke keer opnieuw getergd werd door de mensen van Groen, meer bepaald door Kristof Calvo."

Dedecker heeft zowel gefunctioneerd als oppositielid en als lid van de meerderheid. "Als lid van de oppositie - zegt Dedecker - kan je je gewoon amuseren en de krenten eruit pikken die je leuk vindt", weet De Vadder. "Als lid van de meerderheid moet je elke commissie aanwezig zijn, want er is partijtucht en er moet een quorum worden gehaald. Dan zit je daar - en ik citeer Dedecker een beetje - toch wel je broek te verslijten."

"Die ontgoocheling samen met de toon van het debat, dat volgens hem de laatste maanden echt afgegleden is, maken dat Peter Dedecker ermee gestopt is", analyseert Ivan De Vadder. Een verlies voor het parlement, vindt De Vadder. "Want Dedecker is een ingenieur en daar heb je er niet zo veel van in de Kamer. Heel wat parlementsleden zijn bijvoorbeeld jurist."

Dedecker is ontgoocheld in de toon van het debat, dat volgens hem afgegleden is

Wat heeft Dedecker betekend voor de politiek?

Videospeler inladen...

"De naam van Peter Dedecker zal altijd verbonden blijven met het Arco-dossier", stelt Ivan De Vadder. "Binnen de N-VA was hij diegene die zich achter dat dossier heeft gezet en daar veel elementen van heeft bovengespit."

"De stellingname van Peter Dedecker was dat de overheid eigenlijk geen frank zou mogen betalen ter compensatie van de Arco-spaarders", aldus De Vadder.  Maar door het regeerakkoord zal de overheid wellicht wel een deel geld moeten betalen."En dus is de rol van Peter Dedecker voor een stuk weggedeemsterd."

"Ook dat zal wellicht gespeeld hebben bij zijn beslissing om ermee te stoppen, met name dat je niet echt je dossier kan verderzetten op dezelfde manier als dat kan in de oppositie." 

De naam van Dedecker zal altijd verbonden blijven met het Arco-dossier

Wat betekent zijn beslissing voor N-VA Gent?

Videospeler inladen...

Volgens Ivan De Vadder lijkt de N-VA in Gent met het vertrek van Peter Dedecker "intussen helemaal onthoofd". "Eerder deze week stapte ook al gemeenteraadslid Isabelle De Clercq op, toch een behoorlijke stemmentrekker, die meer stemmen haalde dan lijstduwer Helga Stevens. En ook Siegfried Bracke - in het verleden lijsttrekker - liet verstaan dat hij nog twijfelde of hij in 2018 op de lijst zou staan."

"Peter Dedecker was de gedoodverfde opvolger van Isabelle De Clercq. Dat is ook de reden waarom hij nu heel snel een keuze moest maken: ofwel De Clercq opvolgen in de gemeenteraad ofwel definitief stoppen met de politiek. Met het opstappen van Peter Dedecker verliest de N-VA een derde boegbeeld in een paar weken tijd."

"Het ziet er niet zo goed uit voor de N-VA in Gent op dit moment", besluit Ivan De Vadder.

De N-VA in Gent lijkt intussen helemaal onthoofd

Meest gelezen