KMI: "Waarschijnlijk was code rood beter geweest"

Het KMI heeft vandaag beslist om voor heel Vlaanderen code oranje te geven. Het Meteorologisch Instituut nam de beslissing op basis van de dreigende sneeuwzone voor het ochtenduur. Maar meteoroloog Tom Elegeert geeft nu in “De wereld vandaag” op Radio 1 dat dat het beter code rood was geweest. “We wilden echter geen paniek veroorzaken.”

Tom Elegeert was zondag de metereoloog van dienst bij het KMI en moest de definitieve beslissing nemen. “Overdag was er overleg geweest met de voorspellers van Meteowing. Zij voorspelden sneeuw. Meteo France gaf ons daarna de oranje waarschuwing. Toen wist ik hoe laat het was. Maar dan nog is het een kwestie van beslissen. Waar slaat de regen om in sneeuw?”

Rood is nog nooit gegeven

De definitieve waarschuwing van het KMI bleek uiteindelijk een moeilijk oordeel om te vellen. Tom Elegeert:“Als we verwachten dat er 10 cm sneeuw zal vallen in een tijdspanne van zes uur moet het code rood zijn. Zoiets moet de voorspeller van dienst beslissen, in overleg met zijn chef. In België is rood nog nooit gegeven sinds de invoering van het codesysteem. Waarschijnlijk was rood in sommige plaatsen gewettigd geweest. We hebben beslist om het uiteindelijk niet te doen omdat het paniek had kunnen veroorzaken.

De KMI-voorspellingen voor deze morgen waren al bij al erg accuraat. De sneeuwzone overspoelde het land zoals voorspeld rond 8 uur. “De meeste computermodellen gaven aan dat er sneeuw op til was. Ook de timing lag dicht bij elkaar. Maar het blijft mensenwerk. En dat is maar goed ook. Iedereen kent de computermodellen van de bekende apps. Daar komt geen mens aan te pas.

Een van de meest spannende voorspellingen

Tom Elegeert gaat zich de beslissing nog een tijdje herinneren. Het is niet gemakkelijk om vrijwel in je eentje voor miljoenen een beslissing te nemen.

“Het was een van de meest spannende voorspellingen die ik al heb moeten maken. Dit was een speciaal geval. Een situatie met zoveel sneeuw in de ochtendspits komt niet zo vaak voor. Het probleem is dat er veel van af hangt. De impact van de beslissing voor de mensen is groot. Je voelt op dat moment de adrenaline door je lichaam gaan.

Meest gelezen