Videospeler inladen...

Burgemeester New York: Explosie busstation nabij Times Square is "poging tot terreuraanslag"

De Amerikaanse stad New York is opgeschrikt door een explosie in een voetgangerstunnel nabij een bus- en metrostation in de buurt van Times Square. Er is een verdachte opgepakt, die gewond raakte toen de bom die hij bij zich had in volle ochtendspits ontplofte. Ook drie andere personen zijn gewond geraakt. Burgemeester Bill de Blasio van New York spreekt van een "poging tot een terreuraanslag".

Rond 7.30 uur lokale tijd is een bom ontploft in hartje New York: nabij het busstation Port Authority op wandelafstand van Times Square. De bom ontplofte in een voetgangerstunnel die twee metrostations, Times Square en Port Authority, met elkaar verbindt.

Het ging om een explosief dat lijkt op een zogenoemde pijpbom, dat een man op zijn lichaam droeg. Het explosief zou voortijdig zijn afgegaan. De verdachte, een man van 27, werd opgepakt en is geïdentificeerd. Het gaat om Akayed Ullah, een man uit Brooklyn die afkomstig is uit Bangladesh.

Bij de explosie werd hij zelf gewond, bevestigt de politie van New York. Hij is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Drie andere personen liepen lichte verwondingen op.

God zij dank is verdachte er niet in geslaagd zijn vooropgestelde doel te bereiken

Burgemeester Bill de Blasio

Burgemeester Bill de Blasio van New York spreekt van een poging tot een terreuraanslag. "God zij dank is de verdachte er niet in geslaagd om zijn vooropgestelde doel te bereiken", zei hij. Volgens de burgemeester zijn er geen andere explosieven gevonden. De verdachte zou ook alleen hebben gehandeld.

Volgens De Blasio is New York geen toevallig doelwit. "Wij laten zien dat een samenleving met diverse achtergronden en diverse religies kan werken. Terroristen willen dat ondermijnen."  

(lees voort onder het kaartje)

Videospeler inladen...

Port Authority, een busstation dat via tunnels verbonden is met de metro van New York, is het drukste busstation ter wereld. Het krijgt meer dan 65 miljoen reizigers per jaar over de vloer.

Het busstation werd ontruimd, net als drie metrolijnen. Politie en brandweer waren meteen massaal ter plaatse en sloten de omgeving af. Ook verschillende ziekenwagens waren snel ter plaatse.

De komende dagen zal de politieaanwezigheid in New York opgevoerd worden.

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Soenens: "Aanslag is wellicht door IS geïnspireerd"

Videospeler inladen...

Meest gelezen