Minister Homans voert sociaal woonaanbod verder op

Dit jaar werd in Vlaanderen al 817 miljoen euro geïnvesteerd  in nieuwbouw en renovatie van sociale woningen.  Voor volgend jaar is  al  825 miljoen gereserveerd . Volgens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) gaat het om  ongeziene investeringen.  Ze reageert daarmee op eerdere kritiek van Groen. 

Zondag zei Vlaams parlementslid An Moerenhout van Groen nog dat wie in Vlaanderen op een wachtlijst staat voor een sociale woning  gemiddeld drie  jaar lang geduld moet hebben.  "De Vlaamse overheid investeert vandaag al fors in sociale huisvesting. Maar minister Homans (N-VA) mag niet op haar lauweren rusten",  zo waarschuwde  Groen zondag. 

Minister Homans reageert nu met cijfers.  Sinds 2014 werd al meer dan 2,9 miljard  euro vrijgemaakt voor nieuwbouw en renovatie van sociale woningen. Dit jaar ging het om 817 miljoen euro, volgend jaar wordt dat 825 miljoen euro.   In 2017 werd  ook een recordbedrag van 258 miljoen euro gereserveerd, exclusief voor de renovatie van sociale woningen en kwam er 80 miljoen extra uit het klimaatfonds voor  voor de energetische renovatie van sociale woningen.Sinds 2014 werden middelen uitgetrokken voor 13.500 extra  sociale nieuwbouwwoningen en 19.200 renovaties in heel Vlaanderen.   

Volgens minister Homans wordt er in sneltempo bijgebouwd en gerenoveerd. "Uiteraard moet er rekening gehouden worden met een zekere doorlooptijd waardoor de woningen niet allemaal van vandaag op morgen gerealiseerd worden", zegt Homans. De  investeringen brengen ook extra werk mee voor de sociale huisvestingsmaatschappijen.   Gedurende de renovatie van hun woningen, verliezen zij  heel wat huurinkomsten .   Daarom  za Homans dit jaar 10 miljoen euro extra geven om sociale verhuurkantoren te ondersteunen die sterk inzetten op bouw en renovatie van sociale woningen. 

Meest gelezen