Videospeler inladen...

Muyters wil jongeren via sport aan een job helpen

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft een nieuw project voorgesteld om laaggeschoolde jongeren aan een job te helpen. Het gaat om 14 nieuwe projecten die duizenden jongeren via sporten zoals boksen, dans en voetbal bepaalde vaardigheden moeten bijbrengen. 

Meer dan 3.000 jongeren zullen begeleid worden bij hun zoektocht naar werk, en daarbij speelt sport een belangrijke rol. Want via de sport krijgen jongeren lessen mee die ook op het werk belangrijk zijn, vertelt minister van Werk en Sport, Philippe Muyters (N-VA), die ook in zijn vrije tijd sportcoach is geweest.  

“Denk maar aan op tijd komen, leren samenwerken, leren een stuk leiding aanvaarden van de coach maar ook leren winnen en verliezen, leren doorzetten. Dat zijn allemaal aspecten die je ook in je werk nodig hebt”, zegt Muyters.  

“Ze komen met gebogen hoofd binnen en gaan met opgeheven hoofd weer buiten”

Sportcoach Roberto van de Antwerp Boxing club

Sportcoach Roberto Guastamacchia van de Antwerp Boxing Academy  beaamt de woorden van de minister. De jongens hier komen vaak binnen met een gevoel van mislukking. Ze proberen al een hele tijd werk te vinden en dat lukt maar niet.  Maar hier tijdens de bokstraining leren ze omgaan met stress en winnen ze aan zelfvertrouwen. 

Dat zie je letterlijk, zegt de coach. "De eerste les komen ze hier met hun kap over hun hoofd getrokken, ze durven je niet in de ogen kijken, maar langzaam bloeien ze open en ze vertrekken hier met opgeheven hoofd."  

Mooie resultaten

De boksclub werkt samen met de werkcoach van SBS Skillbuilders, dat werkzoekenden helpt bij hun zoektocht naar werk. “Na een oriëntatietraining , waarbij de jongeren bijvoorbeeld bedrijven bezoeken, volgt de attitudetraining, waarbij we zoals hier in de boksclub 1 uurtje theorie geven en daarna 2 uur een bokstraining”, vertelt werkcoach Shana Vanderveken.   

“Je merkt dat ze na deze training meer durven. Want het zijn vaak jongeren zonder enige werkervaring en dan is die eerste stap naar werk heel groot. Maar na de training durven ze die ook echt te zetten”. En met resultaat, zo blijkt. Van de ruim 3.000 jongeren die intussen de begeleiding hebben afgerond, is ongeveer 60 procent aan het werk en bijna 20 procent volgt een opleiding.

Ik wacht niet meer af: als ik iets wil, ga ik er voor

Nick, 22 jaar

De jongeren zelf zijn erg enthousiast over deze werk- en bokstraining. “Het is heel motiverend", vertelt Emra. "Je bokst tegen die bokszak en je denkt: ik kan het, ik kan het en het lukt dan ook. Ik heb zelf al werk gevonden. Want via deze boksclub leer ik ook andere mensen kennen en ook dat is belangrijk om werk te vinden."  

Ook Nick voelt zich sinds de training veel zekerder op een sollicitatiegesprek. “Ik durf nu te spreken met de bazen en mezelf te bewijzen. Ik wacht ook niet meer af. Als ik niets hoor na een gesprek, bel ik zelf om te informeren of ik kans maak. Als ik iets wil, ga ik ervoor.”

Meest gelezen