Nachtopvang transitmigranten van start

Vandaag gaat het nachtopvangcentrum voor de transitmigranten uit het Maximiliaanpark en de Brusselse Noordwijk van start.  

Het centrum gaat open in Haren, op de plaats waar ook het federale opvangcentrum voor daklozen is opengegaan, vorige vrijdag. Er is plaats voor 100 migranten.  

Slapen bij gezinnen

Toch hoefden de migranten niet buiten te slapen. Ze konden terecht bij een netwerk van gewone gezinnen, die zich via het Burgerplatform elke avond aanbieden bij het Maximiliaanpark. De vraag is of ze de weg naar de georganiseerde opvang zullen vinden, of liever bij de gezinnen verblijven.  

Informatie via de ‘hub’.

Dokters van de Wereld en het Burgerplatform werken al maandenlang met de migranten. Ze zien hen in het dagopvangcentrum, de ‘hub’, vlakbij het Maximiliaanpark en proberen hun vertrouwen te winnen. In de hub kunnen de migranten juridisch advies krijgen, hun gsm opladen, nieuwe kledij krijgen. ‘De extra nachtopvang is nodig’, zegt Nel Vandevannet van Dokters van de Wereld, 'want het is nog maar de vraag of de gezinnen de opvang heel de winter lang kunnen volhouden.’

Vieze troep aan het Noordstation.

De hulporganisaties gaan de migranten een avondmaal en ontbijt aanbieden bij de nachtopvang. Nu gebeurt dat aan het CCN-gebouw van Brussel-Noord, onder meer de organisatie Belgian Kitchen doet dat. Maar dat geeft troep en overlast. Als de migranten overtuigd zijn van de nachtopvang in Haren, blijft misschien minder volk plakken in het CCN-gebouw.

Meest gelezen