Mogen supermarkten nog neusspoelingen voor baby’s verkopen?

Fysiologisch serum, bij het grote publiek vooral bekend als neusspoeling voor baby’s, verdwijnt uit enkele supermarkten. Het product komt vaak op de markt als geneesmiddel of medisch hulpmiddel en mag volgens de wet dus enkel in de apotheek verkocht worden. Maar er bestaat ook fysiologisch water dat niet aan de strenge normen van een geneesmiddel voldoet. Dat kan u wel nog gewoon in de supermarkt kopen, en met een gerust hart gebruiken als neusspoeling voor uw baby.

Fysiologisch serum is een doodgewone zoutoplossing: 0,9 procent natriumchloride (keukenzout) opgelost in water. De meeste mensen gebruiken het als neusspoelmiddel voor zichzelf of bij baby’s. "Op zich totaal onschuldig", zegt Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond.

Toch verbiedt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) de verkoop in de supermarkt ervan, onder bepaalde voorwaarden. "Fysiologisch serum is vandaag in België verkrijgbaar met het statuut van geneesmiddel, medisch hulpmiddel of cosmeticum. De producten die niet meer in de supermarkt mogen worden verkocht zijn die met het statuut van geneesmiddel of medisch hulpmiddel", zegt Ann Eeckhout van het FAGG. 

Belangrijk dat fysiologisch serum steriel is voor bepaalde toepassingen, zoals in oogspoelingen

Lieven Zwaenepoel, Apothekersbond

Een geneesmiddel of medisch hulpmiddel wordt aan strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen onderworpen, een cosmeticum veel minder. Koop je fysiologisch serum bij de apotheek dan betaal je meer, maar je bent wel zeker dat het voldoet aan de normen van een geneesmiddel. 

Fysiologisch serum is heel eenvoudig van samenstelling, maar de vloeistof steriel maken is minder evident. “Om je neus of de neus van je baby te spoelen, is die steriliteit niet zo belangrijk”, zegt Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond. “Maar fysiologisch serum wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij oogspoelingen of infusen. En dan is het wel heel belangrijk dat er geen bacteriën in het serum zitten.”

Supermarkten die fysiologisch water verkopen dat niet de status van geneesmiddel of medisch hulpmiddel heeft mogen het product dus wel nog verkopen. Bij Carrefour en Delhaize vind je momenteel geen neusspoelingen meer.

Meest gelezen