Verkeerscriminelen meteen naar gevangenis sturen wordt moeilijker, politierechters maken zich zorgen

Verschillende politierechters maken zich zorgen om de nieuwe regels rond de onmiddellijke aanhouding. Dat schrijft "De Standaard". Het wordt voor een rechter moeilijker om iemand aan te houden op de zitting, meteen na het voorlezen van een vonnis. "Dit is jammer. We zien meer en meer hardleerse chauffeurs die zich niets aantrekken van vorige veroordelingen. Deze chauffeurs wil ik als politierechter meteen na de zitting naar de gevangenis kunnen sturen", reageert politierechter Kathleen Stinckens.

Wanneer iemand een gevangenisstraf krijgt duurt het enkele weken vooraleer die persoon effectief naar de gevangenis moet. Maar in bepaalde gevallen kan een rechter beslissen om iemand meteen, na het uitspreken van het vonnis, naar de gevangenis te sturen. Die regels rond de onmiddellijke aanhouding worden nu aangepast. Vandaag kan het vanaf één jaar gevangenisstraf, binnenkort moet de straf minstens drie jaar bedragen om iemand meteen aan te kunnen houden.

Politierechter: "onze mogelijkheden worden ingeperkt"

Verschillende politierechters maken zich zorgen. Politierechter Kathleen Stinckens legt in "De Ochtend" op Radio 1 uit wat volgens haar het probleem is. "Als politierechter kan je niet vaak een gevangenisstraf opleggen voor zware verkeersmisdrijven en al zeker niet een gevangenisstraf van drie jaar. Nu bevelen we een onmiddellijke aanhouding voor mensen die zich niets aantrekken van eerdere veroordelingen, blijven rijden en een zwaar gevaar vormen voor de maatschappij. Dat wordt nu veel moeilijker, onze mogelijkheden om hen aan te pakken worden ingeperkt."

Kabinet-Geens: "verkeerscriminelen worden zwaarder gestraft"

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat de onmiddellijke aanhouding geen straf is, maar een veiligheidsmaatregel die kan worden opgelegd op het moment dat de straf nog niet definitief is. Dit kan voor veroordeelden die hun straf anders zouden ontvluchten.

"Door de onmiddellijke aanhouding te beperken creëren we extra duidelijkheid voor dader én slachtoffer. Het gebeurt al te vaak dat iemand op de zitting wordt aangehouden, enkele weken naar de gevangenis moet, dan beroep aantekent en weer vrijkomt om daarna een lichtere straf te krijgen, zoals een werkstraf of een straf met uitstel. Ondertussen heeft die persoon wel enkele weken in de gevangenis vertoeft zonder dat het  nodig was, met alle familiale en sociale gevolgen tot gevolg."

Het kabinet benadrukt ook dat verkeersmisdrijven nog zwaarder zullen worden bestraft én dat het rijden ondanks een rijverbod nu strafbaar wordt.

Meest gelezen