Premier Michel wil "Ceta plus plus" met Groot-Brittannië

Na de brexit moet er een ambitieus vrijhandelsakkoord komen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat vindt premier Charles Michel (MR). Ook op geopolitiek vlak moet er volgens hem diepgaande samenwerking komen. "Een Ceta plus plus" noemt Michel het, verwijzend naar het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada.

Komende vrijdag moeten de Europese regeringsleiders en staatshoofden tijdens een top in Brussel formeel groen licht geven voor de volgende fase van de brexit-onderhandelingen, nadat er vorige week een doorbraak werd bereikt in de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Britse regering. Tijdens die volgende fase zal het onder meer gaan over de relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. 

Ons land heeft belangrijke handelsbelangen met het Verenigd Koninkrijk. Premier Michel wil dan ook naar eigen zeggen een "proactieve rol" spelen voor een ambitieus vrijhandelsakkoord dat ons land in staat stelt om "zo solide mogelijke handelsrelaties" te behouden met het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Maar ook op het vlak van geopolitiek en veiligheidskwestie deelt België grote belangen met de Britten, benadrukt de eerste minister.

Michel wil daarom dat er na de brexit een "Ceta plus plus" komt tussen de EU en het VK. Een verwijzing naar het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada, dat vorig jaar nog een tijdlang werd geblokkeerd door de Waalse regering onder leiding van PS-minister-president Paul Magnette. In het licht daarvan verzekert premier Michel dat hij een "permanente dialoog met de deelstaten" zal onderhouden. 

Europa ziet rapport met Verenigd Koninkrijk als "gentlemen's agreement"

De doorbraak - neergepend in een joint report - die vorige week werd bereikt in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk, is volgens de Europese Commissie overigens een "gentlemen's agreement".

De Commissie reageert zo op een uitspraak van de Britse brexit-minister die heeft aangegeven dat het rapport slechts een intentieverklaring is en niet juridisch bindend.

"Vanuit formeel oogpunt is het rapport niet juridisch bindend", verduidelijkt de woordvoerder van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Maar de Commissie beschouwt het rapport als een akkoord onder heren dat volledig wordt gesteund door de Britse regering."

Meest gelezen