AFP or licensors

Rechtbank in Kiev laat oppositieleider Saakasjvili vrij

Een rechtbank in Kiev heeft Michael Saakasjvili, voormalig president van Georgië en oppositieleider in Oekraïne, vrijgelaten. Het openbaar ministerie had gevraagd om hem onder huisarrest te plaatsen, maar de rechter heeft dat verzoek verworpen. Zijn vrijlating betekent een nederlaag voor Petro Porosjenko, de president van Oekraïne.

Saakasjvili wordt ervan verdacht mensen aan te zetten tot een staatsgreep tegen het regime in Kiev. Hij wordt ervan beschuldigd samen te werken met een organisatie die gelinkt is met Rusland om de huidige president Petro Poroskjenko aan de kant te zetten. Saakasjvili zou omgerekend enkele honderdduizenden euro's hebben ontvangen om straatprotesten te organiseren tegen Porosjenko. Saakasjvili ontkent de aantijgingen.

Saakasjvili werd vorige week dinsdag al opgepakt na een huiszoeking in zijn woning in Kiev, maar zijn aanhangers wisten hem te bevrijden uit het politiebusje dat hem naar de gevangenis moest brengen. Enkele dagen later werd hij dan toch opgepakt en overgebracht naar een detentiecentrum. Zijn aanhangers hielden protestacties buiten de gevangenis.

AFP or licensors

Gisteren moest Saakasjvili voor de rechter verschijnen. "Ik beschouw mezelf als een gevangene van Oekraïense oligarchen", zei Saakasjvili in de rechtbank. Daarmee leek hij te verwijzen naar Porosjenko's achtergrond: voor hij werd verkozen runde de huidige president een chocoladebedrijf.  

Het openbaar ministerie vroeg om Saakasjvili huisarrest te geven, maar de rechter verwierp dat verzoek. Ze oogstte daarmee applaus van enkele parlementsleden en van oud-premier Julia Timosjenko, vroeger boegbeeld van de Oranjerevolutie. Zij waren naar de rechtbank gekomen om hun steun aan Saakasjvili te betuigen. Ook buiten waren zo'n 200 sympathisanten opgedaagd.

Na de uitspraak zei een triomfantelijke Saakasjvili dat hij samen met andere politieke krachten zal blijven streven naar een vreedzame regeringswissel in Oekraïne.   

Saakasjvili, staatloos sinds afgelopen zomer

Saakasjvili, die getrouwd is met een Nederlandse, was van 2004 tot 2007 en van 2008 en 2013 president van Georgië. Hij verliet daarna zijn land, waar hij officieel wordt gezocht voor het hardhandig neerslaan van protest tegen de regering. In Georgië hangt hem een gevangenisstraf van acht jaar boven het hoofd.

Saakasjvili week uit naar Oekraïne, waar hij in 2015 werd aangesteld als gouverneur van de regio Odessa. Hij nam echter ontslag uit die functie omdat president Porosjenko zich volgens hem schuldig maakt aan corruptie. Afgelopen zomer nam Porosjenko hem zijn Oekraïense staatsburgerschap af, nadat hij eerder al het Georgische staatsburgerschap was kwijtgeraakt.

Meest gelezen