De politie en manifestanten raakten vanochtend slaags voor het museum in Lleida.
Emilio Morenatti

Spanje laat betwiste kunstwerken uit Catalaans museum verwijderen

De Spaanse overheid heeft een aantal middeleeuwse kunstwerken laten verwijderen uit het museum van Lleida, in het westen van Catalonië. Nonnen uit de naburige regio Aragon zouden die illegaal hebben verkocht.

De 44 kunstwerken die worden weggehaald uit het museum van Lleida behoorden toe aan het klooster van Villanueva de Sigena in Aragon. Het gaat onder meer om drie versierde doodskisten uit de 15e eeuw en schilderijen en altaarstukken uit de 18e eeuw die in de jaren tachtig door de nonnen van het klooster aan de Catalaanse overheid zijn verkocht.

Aragon probeerde de stukken via het gerecht terug te eisen omdat de verkoop onwettelijk zou zijn geweest. De Catalaanse regering heeft zich steeds hevig verzet tegen de teruggave van de werken, onder meer omdat de stukken volgens haar te fragiel zijn om verplaatst te worden.

Een rechter besliste onlangs dat de kunstwerken toch teruggegeven moesten worden. De Spaanse minister van Cultuur, die sinds de afzetting van Catalaanse regering eind oktober de controle heeft over het museum in Lleida, heeft daarop beslist om de overdracht van de schilderijen in gang te zetten.

De werkzaamheden om de werken over te brengen startten vanochtend om 4.00 uur. Puigdemont, die momenteel in ons land verblijft, stelt dat de Spaanse regering "in het midden van de nacht" begonnen is met "het ongestraft plunderen van Catalonië" en spreekt van een "staatsgreep". Voor het museum in Lleida verzamelden zich vanochtend honderden manifestanten. Zowel agenten van de Nationale Politie van Spanje als van de Catalaanse Mossos d'Esqudra werden ingezet om de arbeiders die de kunstwerken kwamen inpakken, te beschermen tegen de betogers.

Meest gelezen