AFP or licensors

U kan voortaan ook speculeren op koersdaling bitcoin

Wie een gokje wil wagen op het koersverloop van de bitcoin, kan dat voortaan ook zonder bitcoins te kopen. Maar Belgen kunnen dat alleen doen via buitenlandse beursmakelaars. Futures op de bitcoin in 3 vragen.

Wat zijn futures op de bitcoin?

Sinds gisteravond biedt de Amerikaanse beursuitbater CBOE zogenoemde futurecontracten op de bitcoin aan. Concurrent CME lanceert die futures volgende week maandag. Een futurecontract geeft de houder ervan de plicht om een welbepaald goed te kopen of te verkopen tegen een vastgestelde prijs op een datum in de toekomst. Futures worden vooral gebruikt om in te spelen op de prijsevolutie van grondstoffen en munten, en nu dus ook op de bitcoin.

Waarom zijn die futures belangrijk voor de bitcoin?

Voortaan hoef je geen wallet meer te openen op één van de vele platformen, die niet allemaal een goede reputatie hebben. Bovendien worden transacties - door defecten - soms met veel vertraging uitgevoerd. De futures maken de bitcoin vlotter verhandelbaar, waardoor ook grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars makkelijker kunnen instappen.

Dankzij de futures op de bitcoin kunnen beleggers zich ook indekken tegen koersdalingen van de virtuele munt. Dat is voor de bitcoin interessant omdat die de voorbije weken zware bokkensprongen maakt. Vorige week daalde de koers van de bitcoin nog van ruim 17.000 dollar naar ruim 13.000 dollar, om nadien weer boven 16.000 dollar uit te komen. Bovendien houden beleggers er rekening mee dat de huidige hype en de bijhorende koersexplosie snel voorbij kan zijn.

Kan ik hier in bitcoin-futures beleggen?

Neen. De beurswaakhond FSMA verbiedt Belgische brokers (beursmakelaars) al sinds 2014 om beleggingen aan te bieden waarvan het rendement rechtstreeks of onrechtstreeks afhangt van virtueel geld. In Nederland zijn de bitcoin-futures niet verboden. De Nederlandse broker Lynx, die ook in ons land actief is, biedt ze vanaf volgende week aan. Maar alleen aan Nederlandse rekeninghouders.

Meest gelezen