Bourlaschouwburg in Antwerpen

Te koop: originele ontwerpen van De Munt en Bourlaschouwburg

Bij veilinghuis Henri Godts gaan binnenkort originele ontwerpen van De Munt in Brussel en de Bourlaschouwburg in Antwerpen onder de hamer. Het gaat om tekeningen van de Franse interieurarchitect Philippe Chaperon uit de 19e eeuw.

Wie een stukje geschiedenis van de Lage Landen en België in huis wil halen, moet op 12 december bij Henri Godts in Brussel zijn. Het veilinghuis (dat binnenkort met The Romantic Agony tot Arenberg Auctions samensmelt) biedt originele ontwerpen van De Munt in Brussel en de Bourlaschouwburg in Antwerpen te koop aan.

Het gaat om tekeningen van de Franse interieurarchitect Philippe Chaperon die in de 19e eeuw de plafonds, de interieurs en de decors van de beroemde theaterzalen ontwierp. Ze waren lange tijd in het buitenland, maar komen nu opnieuw op de Belgische private markt terecht.

Op de veiling gaan nog andere tekeningen van Chaperon onder de hamer, ontwerpen van onder meer het intussen gesloopte Alhambratheater in Brussel, het Hôtel du Grand Laboureur op de Meir in Antwerpen, het stadhuis in Brugge, een loge en het plafond van het theater in Laken, het Théâtre du Parc in het Warandepark en het theater in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel.

Al deze tekeningen samen moeten minstens 7.250 euro opbrengen, een peulschil in vergelijking met 2 andere loten van atlassen van de Nederlandse cartograaf en drukker Joannes Blaeu uit de 17e en 18 eeuw die eveneens op de veiling te koop worden aangeboden. Zij moeten per set 25.000 tot 30.000 euro opleveren.

Bourlaschouwburg Antwerpen
Plafond De Munt
Plafond De Munt
Théâtre du Parc
Sint-Hubertusgalerijen
Sint-Hubertusgalerijen
Theater Laken
Theater Laken
Stadhuis Brugge

Meest gelezen