Vanaf 1 januari stijgt nettoloon met 1,5 tot 3 procent dankzij taxshift

Het nettoloon van alle werknemers zal vanaf 1 januari stijgen met 1,5 tot 3 procent. Dat heeft HR-dienstverlener SD Worx berekend. De stijging komt er dankzij de taxshift van de federale regering.

Concreet zal een gehuwde werknemer zonder personen ten laste met een brutoloon van 2.000 euro per maand, vanaf 1 januari 1.567,78 euro overhouden, of 45,27 euro (2,97 procent) meer dan nu. Bij een brutoloon van 3.000 euro gaat het om 1.919,67 euro netto of 46,20 euro (2,47 procent) per maand meer. De lagere lonen gaan er procentueel iets meer op vooruit.

De stijging komt er dankzij de tweede fase van de taxshift, de maatregel die vorig jaar door de regering werd ingevoerd om de koopkracht van werknemers te verhogen. "De shift bestaat uit verschillende regels waardoor de belastingstarieven wijzigen en waardoor mensen meer recht hebben op een verhoogde belastingvrije som. Dat alles heeft tot gevolg dat het nettoloon van de mensen gaat stijgen", zegt Kristiaan Andries van SD Worx.

Voor sommige categorieën werknemers zal het verschil nog groter zijn, dankzij de loonindexering en/of de koopkrachtverhoging die de sociale partners zijn overeengekomen. Maar dat hangt af binnen welk paritair comité men tewerkgesteld is.

Op 1 januari 2019 volgt een laatste luik van de taxshift voor werknemers.

Meest gelezen