Veiligheidskorps houdt nationale staking op 20 december

Het veiligheidskorps, dat de gevangenen overbrengt van de gevangenis naar de rechtbank, zal op 20 december staken. Aanleiding is de voortdurende onzekerheid binnen het korps over het statuut van de leden. De staking zal over het hele land zijn.

De vakbonden hebben vandaag hun nationale staking op 20 december aangekondigd. Justitie zal binnenkort niet langer instaan voor het veiligheidskorps. Er komt immers een beveiligingskorps dat exclusief zal instaan voor bewakingsopdrachten, het zogenoemde DAB.

Dat korps van 1.600 mensen zal moeten instaan voor de bewaking van onder meer treinstations, Brussels Airport, nucleaire sites, overheidsgebouwen en internationale instellingen. Het korps zal bestaan uit militairen, politiemensen en mensen van het huidige veiligheidskorps. Die laatsten zullen eind 2018 of begin 2019 verplicht de overstap naar dat nieuwe korps moeten maken. De vakbonden vrezen dat - doordat het statuut verandert - de leden van het veiligheidskorps minder pensioen zullen krijgen.

Meest gelezen