Passagiers zitten meer dan 6 uur vast op een vliegtuig op de luchthaven in Luik

Een vliegtuig van Ethiopian Airlines dat vanmorgen rond 10.30 uur in Zaventem moest landen, is afgeleid naar de luchthaven van Luik. De passagiers hebben de bijna de hele dag op het vliegtuig moeten doorbrengen. Pas na 16.30 uur konden ze het vliegtuig verlaten.

Het toestel dat in Addis Abeba was vertrokken, kwam via een tussenstop uit Wenen en landde vanmorgen om 10.30 uur in Luik omdat er in Zaventem teveel problemen waren door de sneeuwval. Vervolgens moesten de passagiers uren in het vliegtuig blijven wachten.  De Vlaamse Liesbet Van Geel die op de vlucht zat  zegt dat ze al die tijd zo goed als geen informatie kregen.  

Volgens de luchthaven was er een probleem met het bijtanken van het toestel. Het toestel was afgeleid naar het noordelijke deel van de luchthaven omdat het om een groot toestel ging. Daar hebben passagiers echter geen toegang tot de terminal. De tankbeurt moest daardoor gebeuren met de passagiers aan boord. Volgens de veiligheidsregels van Aviapartner kan dat alleen als er twee trappen worden voorzien voor elke uitgang van het vliegtuig. "Blijkbaar was die tweede trap niet beschikbaar, gezien de extra drukte op de luchthaven", zegt de woordvoerster van de Luikse luchthaven Virginie Mignon. "Vandaar dat het zo lang geduurd heeft."  

Taxi naar het station

Iets over 16.30 uur mochten de passagiers dan toch het vliegtuig verlaten. Ze werden door de luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines uitdrukkelijk verzocht om de luchthaven niet te verlaten. De luchtvaartmaatschappij is voorlopig niet bereikbaar voor verdere uitleg.

Liesbet Van Geel is dan samen met zeven andere Europese passagiers gaan onderhandelen met de politie. Die bevestigde dat zij als Europese burgers niet konden verplicht worden om in de luchthaven te blijven.  Liesbet en haar lotgenoten hebben dan een taxi genomen naar het treinstation van Luik om hun reis verder te kunnen zetten.

Een honderdtal andere passagiers zitten nog steeds in de luchthaven. Er is ook nog geen duidelijkheid wat er bijvoorbeeld met de bagage in het vliegtuig gaat gebeuren. "We zullen wel zien wanneer we die terugkrijgen" zegt Liesbet. "Ik wil nu gewoon zo snel mogelijk naar huis."

Meest gelezen