Wajo? Episch! Wat wordt het Kinderwoord van 2017?

Ketnet heeft een shortlist gemaakt met vijf woorden die kans maken op de titel “Kinderwoord van het jaar”. De jonge kijkers vanaf nu hun stem uitbrengen via de Karrewiet-app.

In navolging van de verkiezing van het “Woord van het jaar”, gaat Ketnet voor de zevende keer op zoek naar het “Kinderwoord van het jaar”. Vorig jaar werd de populaire dansmove “dab” nog verkozen tot “Kinderwoord van het jaar”.

Dit jaar kunnen de Ketnet-kijkers kiezen uit een lijst van vijf woorden, waaruit blijkt dat kinderen speels woorden oppikken. Het gaat om deze vijf woorden:

  • Wajo: in Nederland is het straattaal voor “hey, hoe gaat het met jou?”, in Vlaanderen gebruiken vele kinderen het om verbazing uit te drukken, zowel positief als negatief. Dan krijgt het de betekenis van “amai”. Bijvoorbeeld: “Wajo, heb je dat gezien? Of Wajo, het regent keihard!”
  • Cutie: schatje. Bijvoorbeeld: “Mijn vriendin heeft een nieuwe kat, wat een cutie!”
  • Episch: geweldig, fenomenaal. Bijvoorbeeld: “Die film was episch!”
  • Saai: vervelend. Bijvoorbeeld: “X heeft een nieuwe song. Saai!”
  • Ewa ja: awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van (uit het liedje van het Antwerpse duo SLM). Bijvoorbeeld: “Het leven is niet eerlijk, ewa ja.”

Eén van die vijf woorden wordt dus de opvolger van dab in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Kinderen kunnen in de Karrewiet-app en op de website van Karrewiet stemmen voor hun favoriete kinderwoord. Welk woord het wordt, wordt op maandag 18 december bekendgemaakt in de Karrewiet-app en op Karrewiet.

Videospeler inladen...

Meest gelezen