Videospeler inladen...

TERUGBLIK: Een dag vol sneeuw veroorzaakt chaos in het verkeer

Er is maandag een sneeuwzone over het land getrokken, met grote verkeersproblemen tot gevolg. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om verplaatsingen, indien mogelijk, uit te stellen. Ook het vliegverkeer op Zaventem en het openbaar vervoer heeft zware hinder ondervonden. Herbeleef hier een dag vol sneeuw. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen dinsdag. Er is nog sneeuw op komst.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Winterprik is nog niet afgelopen

Dinsdag wordt er vooral sneeuw in het oosten van het land verwacht. In Vlaanderen blijft het opletten voor gladde wegen. Een overzicht van een dag vol sneeuwellende.

Videospeler inladen...

Vijftiental vluchten omgeleid via luchthaven van Luik

Door de hevige sneeuwval zijn maandag een vijftiental vluchten die moesten landen op de luchthaven van Zaventem omgeleid naar de luchthaven van Luik. De luchthaven in Bierset ontving zo tussen de 2.500 en 2.700 passagiers. Dat meldt de uitbater van Liège Airport.

Nog 27 kilometer file in Vlaanderen

Het Vlaams Verkeerscentrum meldt dat er op dit ogenblik nog 27 kilometer file is op de Vlaamse hoofdwegen. Het grootste fileleed is geleden, maar rond Gent zijn er nog veel problemen. Op sommige trajecten is er nog tot twee uur vertraging. Het KMI en het Agentschap Wegen & Verkeer waarschuwen voor gladde wegen vannacht en morgenochtend.

Ook dinsdag geen huisvuilophaling in regio Gent

De afvalintercommunale Ivago, actief in Gent en Destelbergen, zal ook dinsdag geen huisvuil ophalen. Door het winterweer moesten de ophaalwagens maandagochtend het werk onderbreken en terugkeren naar de stelplaats. Ook voor dinsdag acht Ivago het wegdek niet voldoende veilig om het werk te hervatten. Ook containerparken blijven gesloten.

400 reizigers urenlang gestrand in Thalys ter hoogt van Brasschaat

Tussen Antwerpen en de Nederlandse grens is een Thalys gestrand op de hst-lijn ter hoogte van Brasschaat. 400 reizigers zitten er al ongeveer twee uur vast. Een latere Thalys zal hen oppikken en hen naar hun bestemming Amsterdam brengen. Volgens Thalys zullen ze uiteindelijk ongeveer drie uur later dan voorzien aankomen op hun bestemming, omstreeks 22.45 uur.

Stroomonderbreking in regio Ieper ongedaan gemaakt

De stroomonderbreking in de regio Ieper-Diksmuide-Ieper is na vier uur herstelwerk ongedaan gemaakt. Omstreeks 17.15 uur zijn twee hoogspanningslijnen van Elia uitgevallen. De inwoners van Ieper en omstreken hebben opnieuw elektriciteit.

KMI waarschuwt voor gladde wegen vannacht

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen in de loop van de nacht van maandag op dinsdag. De sneeuwzone schuift in de loop van de avond en nacht geleidelijk van het westen naar het centrum en daarna naar het oosten van het land, aldus de weersvoorspelling voor de komende uren. Daarbij kan een drietal centimeter sneeuw vallen. Vanaf de Noordzee drijven buien over het land. Dit zullen eerst buien zijn van smeltende sneeuw, maar in de loop van de nacht en ook morgen nog zijn ook sneeuwbuien mogelijk. Tegelijk kunnen er ook gladde plekken ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten.

Moeizame avondspits in Gent

In Gent veroorzaakt de winterprik een zware avondspits door de gladde wegen en de problemen met het openbaar vervoer. De stad belooft dat de strooidiensten zeker tot dinsdagavond zullen werken, maar door de aanhoudende sneeuwval zijn de problemen nog niet van de baan. De Meulestedebrug is defect. De vaste strooiploegen van de stad worden bijgestaan door extra personeel van de Dienst Wegen bij het ruimen van sneeuw op de belangrijkste bruggen. In totaal worden ongeveer 700 kilometer aan stadswegen en 100 kilometer aan fietspaden gestrooid. Toch verloopt de avondspits erg moeizaam.

Er zijn grote vertragingen op de R4 en de R40 en ook het openbaar vervoer lijdt onder de sneeuwval. Door die sneeuwval is bovendien de Meulestedebrug defect. Dat leidt tot heel wat extra verkeershinder. De technici van Waterwegen en Zeekanaal, de beheerder van de brug, zijn onderweg om het defect te herstellen.

Tramverbinding Linkeroever-Merksem hersteld voor bezoekers Lotto Arena

In Antwerpen is er maandag sinds 19.45 uur opnieuw premetroverkeer mogelijk op de as Meir-Groenplaats. De Lijn werkte prioritair aan die lijn om zo een verbinding tussen enerzijds Linkeroever en Merksem en de wijk Luchtbal anderzijds te kunnen garanderen. In Merksem staat een concert van London Grammar gepland in de Lotto Arena en De Lijn wilde de bezoekers niet in de kou laten staan. De premetrostations Diamant en intussen ook Plantijn zijn wel nog gesloten. Dat zal allicht de rest van de avond het geval blijven.

Stroomonderbreking in regio Ieper-Diksmuide-Zonnebeke kan drie uur duren

De hoogspanningsbeheerder Elia houdt er rekening mee dat de stroomonderbreking in de regio Ieper-Diksmuide-Zonnebeke drie uur kan duren. Dat is de tijd die de technische ploegen van Elia nodig hebben om de twee voedende hoogspanningslijnen te controleren. Om 17.15 uur zijn die uitgevallen door de hevige sneeuwval in combinatie met een felle wind.

Snelwegen in Vlaanderen worden ganse nacht verlicht

Het Agentschap Wegen & Verkeer meldt dat vannacht de straatverlichting op de Vlaamse Gewestwegen zal branden. Door werken aan de verlichtingspalen op de E19 is er geen straatverlichting tussen Zaventem en Mechelen-Noord.

Sneeuwballengevecht in Gent: "Hier is het leuker dan op de wegen"

Videospeler inladen...

KMI: Sneeuwzone schuift geleidelijk van het westen naar het centrum, daarna naar het oosten van België

MIVB meldt dat de trams op tramlijn 51 in Brussel opnieuw normaal rijden

Hajo Beeckman: "Problemen het grootst in Oost- en West-Vlaanderen"

Videospeler inladen...

Brussels Airport plaatst bedden voor gestrande reizigers

Brussels Airport maakt werk van de opvang van de gestrande reizigers die de nacht zullen moeten doorbrengen in de luchthaven. Bedden komen mondjesmaat toe, waardoor de luchthavenuitbater in de vooravond nog niet kan inschatten hoeveel slaapplaatsen er zullen komen. Het luchthavenpersoneel deelt voeding uit aan de gestrande mensen.

Ook in Oost-Vlaanderen vanavond geen bussen meer

In de provincie Oost-Vlaanderen rijden vanavond na 21 uur geen bussen meer uit. Dat meldt De Lijn. De trams in Gent (en ook de kusttrams) blijven wel rijden. Eerder was beslist om in West-Vlaanderen na 20 uur geen bussen meer te laten rijden. In Antwerpen zijn er grote problemen met de premetro.

300 vluchten geschrapt op Brussels Airport

Op de luchthaven van Zaventem zijn vandaag alles samen 300 vluchten geschrapt. Dat meldt Brussels Airport aan VRT NWS. Al van voor 18 uur kunnen opnieuw vliegtuigen landen, dat was lange tijd niet mogelijk door de hevige sneeuwval. Rond 20 uur wordt opnieuw hevige sneeuw verwacht, dus het is afwachten of dan nog vliegtuigen zullen kunnen landen.

Hotels in Brussel zitten goed vol

Uit een korte belronde van onze redactie blijkt dat veel hotels in Brussel volboekt zijn door de winterprik. Veel mensen die in Brussel werken en niet meer de weg op willen, hebben een kamer geboekt in de hoofdstad.

Sabine Hagedoren: "Morgen sneeuw in centrum en oosten van het land"

Videospeler inladen...

Premetro tussen Meir en Groenplaats in Antwerpen ontruimd

Stroomonderbreking in Ieper, Diksmuide en  Zonnebeke

Door de sneeuw is er een grote stroomonderbreking in de regio Ieper, Zonnebeke en Diksmuide. Dat meldt hoogspanningsnetbeheerder Elia.

FOTO: Zoek de fiets

Alle Vlaamse snelwegen deze nacht verlicht

Update MIVB

Geen bussen meer in West-Vlaanderen na 20 uur

De Lijn meldt dat er na 20 uur vanavond in heel West-Vlaanderen geen bussen meer zullen rijden. De Kusttram blijft wel rijden.

Update De Lijn: Tram ontspoord in Hoboken

De Wever: "Het leken wel onderhandelingen met de PS, stilstand over de hele lijn"

Trams staan in file aan Gent-Sint-Pieters

Videospeler inladen...

Wegen & Verkeer: "Vermijd verplaatsingen"

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum raden bestuurders aan om zich vandaag en vannacht niet meer in het verkeer te begeven. Wie toch de baan op moet, vragen we zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker aangewezen.

Bekijk: slippartijen in Sint-Agatha-Berchem

Videospeler inladen...

Vlaams Verkeerscentrum: "Zeer drukke avondspits"

KMI: "Nog extra cm sneeuw in Oost-Vlaanderen"

"De sneeuwzone in het westen verplaatst zich langzaam naar het centrum van het land maar ze zwakt geleidelijk af", dat meldt het KMI. "Tussen 17 en 18 uur verwachten we nochtans tot 1 cm sneeuw meer in de provincie Oost-Vlaanderen en eventueel in het westen van de provincies Vlaams-Brabant en Henegouwen. In West-Vlaanderen valt er tijdelijk enkele sneeuwval maar vrij snel wordt het iets zachter en de sneeuw overgaat in smeltende sneeuw."

Live Nation: "Optreden London Grammar in Lotto Arena gaat door"

Concertorganisator Live Nation laat weten dat het geplande optreden van London Grammar in de Lotto Arena in Antwerpen vanavond gewoon doorgaat. "Neem het openbaar vervoer en vertrek op tijd", geeft de organisatie nog als tips mee.

De Lijn verwacht zware avondspits

Door het winterweer is de dienstverlening van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn in alle provincies verstoord. De Lijn waarschuwt alvast dat het ook voor de openbaarvervoermaatschappij een moeilijke avondspits zal worden.

Hoewel de dienstverlening in alle provincies is verstoord, is er wel beterschap in het oosten van Vlaams-Brabant en het zuiden van Limburg. In de andere delen van die twee provincies is er wel nog zware hinder. De hinder blijft wel erg groot in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. "De sneeuw en het drukke wegverkeer zorgen ervoor dat reizigers nog steeds rekening moeten houden met vertragingen die kunnen oplopen tot een half uur en meer", aldus De Lijn. "Vooral aan bruggen en hellingen hebben de bussen het moeilijk."

Pieter Timmers: "4 uur in vliegtuig gewacht en na vlucht geschrapt"

Zwemmer Pieter Timmers is op weg naar het EK, maar is vandaag niet op zijn bestemming geraakt. "We hebben 4 uur op het vliegtuig gezeten en dan is uiteindelijk de vlucht geschrapt", zegt hij. Het Belgische zwemteam probeert straks via de luchthaven van Charleroi toch nog op de bestemming te geraken.

Videospeler inladen...

Dak ijspiste Waregem ingestort door gewicht sneeuw

In Waregem in West-Vlaanderen is het dak van de ijspiste op de markt ingestort onder het gewicht van de sneeuw. Er vielen geen gewonden. De brandweer ruimt de tent mee op.

Hajo Beeckman: "Tot 2 uur aanschuiven in Gent en delen West-Vlaanderen"

"Met tram vlot in Antwerpen"

Monica stapte van bij haar thuis voorzichtig door de smeltende sneeuw naar de tramhalte voor het gemeentehuis van Mortsel . Maar zij had geluk. Tram 15 kwam er net aangereden. 

"Met de trein relatief vlot in Brussel geraakt"

Karin probeerde al om 11 uur vanmorgen van Antwerpen naar haar werk in Brussel te geraken, maar na twee straten met de auto door de sneeuw gaf ze het op. Dan maar met de bus en de trein. Maar op de bus was het lang wachten. Tegen 14 uur arriveerde ze in Berchem-station waar ze hier in de kou op het perron op de trein naar Brussel wachtte. Gelukkig voor haar niet al te lang. 

FOTO: "Binnenvaart ondervindt geen hinder van sneeuw"

Deze foto heeft ons via onze Facebookpagina bereikt. "De binnenvaart ondervindt geen hinder van de sneeuw", klinkt het.

Update: situatie bij MIVB in Brussel

Update van De Lijn Oost-Vlaanderen

Politie Antwerpen: "Hou het veilig op de weg"

KMI: "Lichte sneeuwval in West- en Oost-Vlaanderen"

Tussen 16 en 17 u wordt lichte sneeuwval (0 tot 1 cm) verwacht in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Dat meldt het KMI. Met de sterke wind in het westen (rukwinden van 40 tot 75 km/u) is er plaatselijk kans op vorming van sneeuwophopingen. In de andere streken liggen de temperaturen boven het vriespunt. 

Alle Brusselse tunnels zijn opnieuw open

Alle verkeerstunnels in Brussel zijn weer open", meldt Brussel Mobiliteit. Door hevige sneeuwval waren de tunnels omstreeks 11.00 uur vanmorgen gesloten, omdat de wagens bij de uitritten aan het slippen gingen en dat voor gevaarlijke situaties zorgde. Een uur later gingen de tunnels een voor een weer open, met als laatste de Wetstraattunnel richting Zuid.

Update: De Lijn in Antwerpen

VAB: "Zeer druk op alarmcentrale"

Op de alarmcentral van de VAB is het ontzettend druk. "Om 14 uur is er nog steeds een stijging van 52% in het aantal oproepen", klinkt het in een persbericht. "Vooral in  de regio Antwerpen loopt de wachttijd sterk op, doordat de wegenwachters moeilijk ter plaatse geraken door gestrande vrachtwagens. VAB krijgt vooral oproepen voor startproblemen (35% van het totaal aantal pechgevallen), maar ook opvallend veel voor ongevallen en auto's die zich vastrijden in de sneeuw (drie keer zoveel dan op een normale dag)."

FOTO: Sneeuwpret bij Europol

IJspiste in Ieper dicht door sneeuw op dak

Update van De Lijn in Limburg

Alle MIVB-bussen rijden opnieuw

Opnieuw hevig aan het sneeuwen in Gent

Videospeler inladen...

Brussels Airport: "Kom niet naar luchthaven als uw vlucht geschrapt is"

Wie een vlucht moet nemen op de luchthaven van Zaventem, gaat best na of die vlucht is geschrapt of niet. Dat zegt Florence Muls van Brussels Airport. Als uw vlucht geschrapt is, komt u het best niet naar de luchthaven, maar neemt u contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Sneeuw stuurt ook huisvuilophaling in de war

Ook voor de huisvuilophalers is het niet makkelijk werken. Op verschillende plaatsen is de huisvuilophaling helemaal stopgezet na de zware sneeuwval van deze voormiddag. Dat meldt Radio 2 Antwerpen.

Geen landingen op Zaventem tot 18 uur

Eurocontrol meldt dat er tot 18 uur geen vliegtuigen zullen landen op Brussels Airport.  In Oostende landen er helemaal geen vliegtuigen.

Brussels Airlines schrapt bijna alle vluchten

Brussels Airlines annuleert alle vluchten vanuit Zaventem. Enkel 8 langeafstandsvluchten zullen vandaag nog vertrekken. Het gaat vooral om vluchten naar Afrika. Andere gaan naar New York en Mumbay. Brussels Airlines zoekt nu een oplossing voor alle reizigers die niet kunnen vertrekken: omboeken of tickets terugbetalen.

FOTO: moedige postbode in Tielt

Weer of geen weer, deze postbode in Tielt doet moedig door de sneeuw zijn ronde.

Vliegtuig na 5 uur mogen verlaten

Verschillende passagiers hebben urenlang vastgezeten op een vliegtuig op de luchthaven van Zaventem. Door het winterweer kon het toestel op weg naar Madrid niet opstijgen. Na 5 uur wachten zijn de passagiers nu terug naar het luchthavengebouw gebracht. Lees er hier alles over.

Winterprik heeft impact op treinverkeer

In Antwerpen-Berchem zijn verschillende treinen afgeschaft en zijn er grote vertragingen door het winterweer.

Intussen op de luchthaven van Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem blijft de hinder door het winterweer erg groot.

Nederlands verkeersagentschap adviseert om weg te mijden

Rijkswaterstaat, het verkeersagentschap van de Nederlandse overheid, roept de weggebruikers op om vanmiddag en -avond niet de weg op te gaan als dat niet nodig is. Het agentschap waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door de sneeuw en gladheid. In een groot deel van Nederland is code rood afgekondigd.

Winter in Antwerpen sluit verschillende attracties

Op Winter in Antwerpen sluiten meerdere attracties door de weersomstandigheden. Dat meldt de stad Antwerpen in een persberticht. Ook de  standen op de Groenplaats blijven voorlopig gesloten; de andere standhouders van de kerstmarkt beslissen zelf of ze vandaag hun kraam openen.

Zware hinder op Zaventem: slechts 1 start- en landingsbaan operationeel

Het vliegverkeer op Zaventem ondervindt vandaag zware hinder door de sneeuw: een 80-tal vluchten werd al geannuleerd en ruim 100 vluchten liepen vertraging op. Op dit moment is maar één van de drie start- en landingsbanen in gebruik.  

Wie vandaag zou vliegen vanaf Zaventem, wordt geadviseerd om vooraf te checken of zijn of haar vlucht al dan niet geannuleerd is. Lees meer...

Brusselse tunnels weer open

In Brussel zijn vele tunnels weer open. Dat meldt Brussel Mobiliteit. De tunnels van de Kleine Ring richting Basiliek zijn vanmiddag weer open gegaan, met uitzondering van de Kunst-Wettunnel. Die blijft dicht vanwege de wateroverlast. 

Aan het Reyerscomplex zijn de tunnels ook weer op, met uitzondering van de Reyers-Meisertunnel richting E40. De Brusselse tunnels werden vanochtend gesloten wegens de overvloedige sneeuwval in de hoofdstad.

Code rood in Nederland

In Nederland heeft het KNMI code rood afgekondigd voor het midden en het zuiden van het land.  Dat betekent dat er grootschalige gladheid door sneeuwval wordt verwacht. 

In België is vooralsnog code oranje van kracht.  Wat dat precies inhoudt, leest u hier.

“Begeef u vandaag niet meer in het verkeer”

Omdat de sneeuwzone vanmiddag boven grote delen van Vlaanderen actief blijft, raden het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum bestuurders aan om zich vandaag niet meer in het verkeer te begeven. Dat laten ze weten in een  persbericht.

Wie toch de weg op moet, wordt geadviseerd zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. "Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker aangewezen."

FOTO: Vastgereden bus op de aansluiting van de E40 naar de Ring in Groot-Bijgaarden

Sabine Hagedoren: "Met een beetje geluk minder gladde wegen tijdens avondspits"

Een update over het weer van weervrouw Sabine Hagedoren: "Momenteel zit het noorden en centrum van het land in de koudere lucht met sneeuw. In het zuiden is er zachtere lucht met regen."

"In het centrum van het land gaat het tijdelijk wat zachter worden. Met een beetje geluk hebben we tijdens de avondspits in het centrum even wat betere, minder gladde wegen. Maar in de loop van de avond gaat het in het hele land weer sneeuwen. Het blijft dus oppassen geblazen voor wie de weg opgaat."

Videospeler inladen...

Brussels Airport raadt reizigers af om naar de luchthaven te komen

Brussels Airport raadt reizigers tot nader order af om nog naar de luchthaven te komen door het winterweer.

Sneeuwbuien (voorlopig) voorbij

Op de meeste plaatsen is het intussen gestopt met sneeuwen. In de namiddag worden nieuwe buien met regen en sneeuw verwacht.  

Zwaargewonde na verkeersongeval tijdens sneeuwval in Genk

Tijdens de hevige sneeuwval is rond 9.45 uur op de Westerring (N76) in Genk een verkeersongeval gebeurd waarbij een zwaargewonde viel. Ter hoogte van het kruispunt met de Zuiderring kwamen twee personenwagens met elkaar in aanrijding. Een van de voertuigen schoof tegen een brugpijler. De brandweer van de zone Oost-Limburg moest een persoon, die gekneld zat, uit het wrak bevrijden. De hulpdiensten brachten de persoon met zware verwondingen over naar het ziekenhuis. Ook een tweede persoon is met onbekende letsels afgevoerd. De sneeuwbuien veroorzaakten her en der verkeersellende op de Limburgse wegen. Zo geraakten op sommige bruggen, zoals die op de Westerring, de vrachtwagens niet boven.
   

Brussels Airport: 50 vluchten geannuleerd, 90 vluchten vertraagd

Op Zaventem zijn tot nog toe 90 vluchten vertraagd, 50 vluchten zijn geannuleerd. Dat meldt woordvoerster Florence Muls van Brussels Airport.

VIDEO: Het sneeuwt en Vlaanderen staat stil

Videospeler inladen...

Problemen op het viaduct van Vilvoorde

FOTO: Hevige sneeuw op de E19 in Kontich

FOTO: Vertragingen en annuleringen op Brussels Airport

Nog 1.090 km file, record bedraagt 1.685 km (2013)

Op dit moment staat er nog 1.090 kilometer file en vertraagd verkeer. Het record staat op 1.685 km, op 12 maart 2013. De oorzaak was toen ook hevige sneeuwval.

Grote hinder voor de bussen van De Lijn

Het winterweer verstoort de dienstverlening van De Lijn in alle provincies, behalve in Limburg. De hinder is het grootst in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant waar de vertragingen snel oplopen. "In de Vlaamse Ardennen rijden sommige bussen binnen, het is daar lokaal niet langer mogelijk om veilig te rijden. De bussen blijven zolang mogelijk rijden. De situatie op het terrein verandert snel en onze verkeersleiding volgt alles nauwgezet op."

FOTO'S: Winterse moeilijkheden op de weg

"Echt niet verstandig om nu de weg op te gaan"

Ivago onderbreekt alle afvalophaling in regio Gent

Bij afvalintercommunale Ivago, actief in Gent en Destelbergen, worden alle huisvuilophalingen door de sneeuwval stilgelegd. Ophaalwagens die aan hun ronde bezig waren, keren terug naar hun stelplaats. Alle ophaalwagens - dat zijn er op een gemiddelde dag in de regio Gent 50 tot 60 - zijn uitgereden en hebben een deel van hun ronde aangevat. Maar rond 11 uur gaf Ivago zijn personeel de opdracht om het werk te onderbreken. De oorzaak zijn gevaarlijke voetpaden en de vrees dat zware voertuigen gaan schuiven op het gladde wegdek.  

Sneeuw veroorzaakt storingen bij MIVB

De sneeuwval stuurt ook het openbaar vervoer in Brussel in de war. Zestien van de 50 buslijnen rijden voorlopig niet, zegt de woordvoerder. Op andere lijnen zijn er onderbrekingen en omleidingen. Ook het tramverkeer ondervindt hinder door voertuigen die stilstaan op de sporen. "Zestien buslijnen rijden voorlopig niet", zegt woordvoerder Guy Sablon. De overige buslijnen rijden wel, maar er zijn lokaal omleidingen of beperkingen. Ook het tramverkeer is verstoord. "Omdat de trams geblokkeerd zijn door andere voertuigen die in de problemen zijn gekomen en op de sporen staan."

Alle provincies hebben grote problemen, maar hoe meer je naar he westen gaat, hoe erger het wordt. Daar moet je rekening houden met vertragingen van 1 uur op de meeste snelwegen. Maar ook op gewestwegen en lokale wegen gaat het heel erg moeilijk. Er is ook sprake van slippartijen en vrachtwagens die vastzitten op hellingen en afritten.

VRT-verkeersanker Hajo Beeckman

Alle Brusselse tunnels afgesloten

Vanwege problemen door gladheid aan de uitritten, zijn alle Brusselse tunnels afgesloten voor het verkeer, zo meldt Brussel Mobiliteit.

FOTO: 2,5 centimeter is er gevallen in Kessel-Lo

Al meer dan 1.280 kilometer file en traagrijdend verkeer

De problemen op de weg nemen nog toe. Er staat nu al meer dan 1.280 kilometer file en traagrijdend verkeer.

E313 richting Hasselt volledig versperd door vrachtwagen

Verschillende op- en afritten afgesloten door hevige sneeuwval

Verschillende op- en afritten zijn afgesloten door de hevige sneeuw, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Ook is het uitkijken op hellingen. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen zijn de rijomstandigheden zeer moeilijk, aldus woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. "Wie niet de weg op moet, blijft best thuis."

Wegen en Verkeer: "Ook fietspaden zullen vrijgemaakt worden"

Vertragingen mogelijk op Brussels Airport

Er zijn vertragingen mogelijk op Brussels Airport. De start-, landings- en taxibanen moeten immers sneeuwvrij worden gemaakt en de vliegtuigen moeten worden ontijzeld. De luchthaven roept passagiers op om de vluchtinformatie te checken op de website of contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Reizigers vertrekken best ook ruim op tijd naar de luchthaven, omdat ook het wegverkeer door de sneeuwval verstoord is.

Meer dan 1.000 kilometer file en traagrijdend verkeer

Door de hevige sneeuwval loopt het verkeer helemaal vast. Er staat momenteel meer dan 1.000 kilometer file en traagrijdend verkeer. Het gaat om het aantal kilometer snelweg waar momenteel trager gereden wordt dan 50 kilometer per uur.

Volg de verkeerssituatie op de voet op onze verkeerspagina.

FOTO: Hevige sneeuwval in Zaventem

Ongevallen door sneeuwval op Brugse ring, Lijnbus crasht tegen vangrail

Op de Brugse ring is er zware hinder door de hevige sneeuwval. Voor de tweede dag op rij moest de politie ter plaatse komen om de Stationsbrug af te sluiten voor alle verkeer. Een Lijnbus crashte tegen een vangrail door het gladde wegdek. De deuren kunnen niet meer open en ook de bus zelf is niet meer in staat weg te rijden. Tientallen meter verder ging een autobestuurder rechtdoor en ramde een verkeersbord. Hij kwam daarbij op de andere rijbaan terecht.

VIDEO: Ook winterse problemen bij onze noorderburen

Videospeler inladen...

FOTO: Station Gent-Sint-Pieters in het wit

FOTO: De Jan van Rijswijcklaan in Antwerpen

Wegen en Verkeer: "Gevaarlijk op op- en afritten"

FOTO: Zo gaat het eraan toe op de A12 ter hoogte van Meise

De hoofdmoot moet nog komen. Het gaat om veel sneeuw, vooral dan voor het westen. Dat is voor de volgende uren. Het gaat heel hard sneeuwen met felle wind erbovenop.

VRT-weerman Frank Deboosere

Wegen en Verkeer: "Rijstroken van autosnelwegen raken dichtgesneeuwd"

Vertragingen op het spoor: door het winterweer of niet?

Er zijn behoorlijk wat vertragingen op het spoor vanochtend, in welke mate die verband houden met het winterweer is niet meteen duidelijk.

In heel het land, behalve in Limburg, is het nu al goed opletten voor watergladheid. In de provincies Oost-Vlaanderen, West- Vlaanderen en een stuk van Antwerpen begint de sneeuw intussen op te hopen. En die blijft ook liggen. Hou er rekening mee dat het nog lang kan doorsneeuwen vandaag. Strooiacties en ruimingsacties zullen niet meteen effect hebben.

VRT-verkeersanker Hajo Beeckman

FOTO: Sneeuw op de E19 in de omgeving van Antwerpen

Meer oproepen voor VAB-alarmcentrale en drukke ochtendspits

De VAB-alarmcentrale heeft vanmorgen 64 procent meer oproepen gekregen in vergelijking met een gemiddelde maandagmorgen. Vooral batterij- en startproblemen veroorzakten de vroege drukte. Met de aangekondigde sneeuw de komende uren heeft VAB extra wegenwachters ingezet en staat nog personeel stand-by om de drukte op te vangen op de alarmcentrale.

Door enkele incidenten en ongevallen, onder meer op de E40 in Sterrebeek, was het vanmorgen druk op de Vlaamse snelwegen maar niet uitzonderlijk, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Omstreeks 8.45 uur stond er 220 kilometer file op de Vlaamse snelwegen.
      

FOTO: Op de E40 tussen Jabbeke en Frankrijk is het fel aan het sneeuwen

Grote delen van Europa hebben te lijden onder sneeuw, ijs en felle wind

Het winterweer veroorzaakt niet alleen bij ons verkeersoverlast. Grote delen van Europa krijgen af te rekenen met sneeuw, ijs en felle wind. Onder meer in Nederland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Duitsland en Portugal zijn er problemen. Lees hier meer.

KMI waarschuwt voor gladde wegen met code oranje: wat betekenen die codes precies?

Sinds 8 uur is in heel Vlaanderen code oranje van kracht omdat er een nieuwe sneeuwzone over ons land trekt, met gladde wegen tot gevolg. Maar wat betekenen die kleurencodes van het KMI precies? Lees het hier.

FOTO: Winters tafereel in Brugge

Waarom valt er op de ene plek veel meer sneeuw dan op de andere? Frank Deboosere legt uit

FOTO: In Lier is het al volop aan het sneeuwen

Meest gelezen