Videospeler inladen...

Vanavond nog de deur uit? Dit moet u weten

Wie vandaag veilig en wel het werk bereikte, wil waarschijnlijk ook graag terug thuis geraken. Met de auto of het openbaar vervoer? Afhankelijk van je vervoersmiddel, zal ‘geduld’ je medereiziger zijn.

Met de auto?

Er staat nog altijd zo'n 263 kilometer file door het winterweer. In het westen van het land sneeuwt het nog en in grote delen van het land is er gevaar op gladheid, zegt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie.

De grootste problemen zijn er in de provincies West-Vlaanderen en het noorden van Oost-Vlaanderen. Vooral wie naar Gent moet, moet goed uitkijken. Daar zijn er zware verkeersproblemen op de E40 en de R4, met vertragingen tot 2 uur. Ook op de E313 tussen Antwerpen en Hasselt gaat het moeizaam.  

Met de trein?

Bij de NMBS bevestigt woordvoerder Bart Crols dat de treinen vandaag ondanks de weersomstandigheden redelijk goed rijden. “Er zijn wel vertragingen, maar die zijn meestal beperkt tot enkele minuten”, zegt Crols. “Ze zijn het gevolg van kleine defecten, wissels die het even laten afweten of treinpersoneel dat te laat op de juiste plaats geraakt. Er zijn in ieder geval geen problemen waarbij reizigers uren vastzitten. De trein is vanavond een goed alternatief om van het werk thuis te geraken.”

Openbaar vervoer in Brussel?

Bij de MlVB in Brussel zijn ze redelijk positief. Hevige sneeuwval heeft het verkeer wel verstoord, maar in de loop van de dag hebben de bussen en trams hun rittenschema bijna volledig kunnen hervatten.  De trams op lijn 51 rijden ook weer normaal. Als er geen ton extra sneeuw bij valt, verwachten ze bij de MIVB geen problematische avondspits.

Bus of tram in Vlaanderen?

Bij de De Lijn zijn ze minder optimistisch. Het winterweer blijft de dienstverlening van De Lijn in alle provincies verstoren. De situatie verbetert in het oosten van Vlaams-Brabant en het zuiden van Limburg, maar in de andere delen van beide provincies is de hinder wel nog zwaar.

De hinder blijft wel erg groot in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De sneeuw en het drukke wegverkeer leiden er toe dat reizigers nog steeds rekening moeten houden met vertragingen die kunnen oplopen tot een half uur en meer. Vooral aan bruggen en hellingen hebben de bussen het moeilijk.
 
De situatie op het terrein verandert snel als er nieuwe sneeuw valt. De verkeersleiding van De Lijn volgt alles nauwgezet op. Maar het wordt voor De Lijn een moeilijke avond.

 • Antwerpen
  Het blijft moeilijk in heel de provincie: door de grote verkeersdrukte en de sneeuwval rijden de bussen en trams overal, maar met vertragingen. Het premetroverkeer is verstoord door seinproblemen. 
 • West-Vlaanderen
  Hier is de situatie het meeste problematisch. Op sommige plaatsen ligt er zoveel sneeuw, dat De Lijn besloten heeft om vanaf 20 uur geen bussen meer te laten rijden in de hele provincie West-Vlaanderen. De kusttram rijdt wel uit.
 • Oost-Vlaanderen
  In de provincie Oost-Vlaanderen rijden vanavond na 21 uur geen bussen meer uit. Dat meldt De Lijn. De trams in Gent (en ook de kusttrams) blijven wel rijden. 
 • Limburg
  Ook in Limburg zijn er nog vertragingen mogelijk door het winterweer, maar de situatie is beter dan deze middag. In het noorden van de provincie is de hinder wel nog groot: daar rijden de bussen met vertragingen die oplopen tot een half uur en meer. In de rest van de provincie houden reizigers best rekening met vertragingen van 10 minuten en meer.
 • Vlaams-Brabant
  In het oosten van de provincie normaliseert de situatie zich. In de regio Leuven, Tienen, Diest zijn er wel nog kleine vertragingen mogelijk. In het westen van Vlaams-Brabant zijn de problemen wel nog groter. Reizigers houden in de regio Grimbergen, Asse, Aalst best rekening met zware vertragingen die kunnen oplopen tot een half uur en meer.  

Met de fiets of te voet?

Wegen en Verkeer heeft eerder vandaag aangekondigd dat fietspaden zo veel mogelijk sneeuwvrij gemaakt worden. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Kijk dus maar uit voor gladheid!

Het sneeuwvrij maken van fietspaden is lokaal ook afhankelijk van de gemeente en kan dus variëren van plaats tot plaats. Hetzelfde geldt voor voetpaden.

Daarbij geldt ook dat iedereen verplicht is de stoep voor zijn huis sneeuwvrij te maken. Doet u dit niet, dan kan u daarvoor een fikse boete krijgen, maar in de praktijk blijft het vaak bij een waarschuwing. Hoe het ook zij: het is vanavond opletten geblazen voor wie nog met de benenwagen op stap gaat.

Meest gelezen