Videospeler inladen...

Winnie-the-Pooh palmt in Londen prestigieuze Victoria and Albert Museum in

Het Victoria and Albert Museum in London pakt uit met een groots opgezette tentoonstelling rond het vrolijke beertje Winnie-the-Pooh, bedacht door de Britse schrijver A.A. Milne. Het prestigieuze museum voor kunst en design programmeert daarmee voor het eerst een tentoonstelling voor het hele gezin, inclusief de allerkleinsten. 

Beertje Winnie-the-Pooh uit de kinderboeken van de Britse schrijver A.A. Milne is negentig jaar oud. Hij is dus al zo oud als de Queen. Het werd dan ook tijd voor een uitgebreide tentoonstelling, vonden ze bij het prestigieuze Victoria and Albert museum in Londen, dat gespecialiseerd is in kunstvoorwerpen en design. Naast originele manuscripten, illlustraties, brieven en foto's,  kan je ook het Winnie-the-Pooh-theeservies gaan bekijken dat de jonge prinses Elizabeth - de huidige Queen - destijds kreeg.

Victoria and Albert Museum

Er zijn natuurlijk ook veel pluchen beertjes, en potjes met honing uit de eigen bijenkasten die op het dak van het museum staan (Winnie-the-Pooh is erg geïnteresseerd in honing).  Voor de allerkleinsten zijn er speciale performances en activiteiten gepland, waarbij ze kunnen acteren, tekenen en hun eigen personages voor de verhalen bedenken.

Victoria and Albert Museum

Bijzonder zijn de originele inkt- en potloodschetsen die illustrator E. H. Shepard van Winnie-the-Pooh en zijn vriendjes maakte. Omdat ze zo kwetsbaar zijn worden ze uiterst zelden tentoongesteld: de laatste keer was veertig jaar geleden.

Auteur A.A. Milne en zijn zoontje Christopher Robin

Winnie-the-Pooh ontstond toen schrijver A.A. Milne verhaaltjes voor het slapengaan verzon voor zijn zoontje Christopher Robin. Het beertje dook voor het eerst op in een versje uit zijn bundel kindergedichtjes "When we were young". De eerste druk van 5.000 exemplaren was in een mum van tijd uitverkocht. In de eerste acht weken gingen er 44.000 exemplaren over de toonbank. Later kwam "Winnie-the-Pooh" uit, het eerste boek volledig gewijd aan het vrolijke beertje met een eenvoudige levensfilosofie, dat moeilijke woorden wel eens verkeerd spelt.

Sindsdien is Winnie-the-Pooh uitgegroeid tot een wereldster. Hij is bijvoorbeeld ook bijzonder goed bekend in Rusland - op de tentoonstelling liggen een paar Russische exemplaren van Winnie-the-Pooh verhalen. En sinds 1966 duikt het beertje ook op in tekenfilms van Walt Disney. Daardoor is de bekendheid van het figuurtje door het dak gegaan, mede door de merchandising van Disney. 

Nog een weetje: lang werd gedacht dat het getekend figuurtje van Winnie-the-Pooh was geïnspireerd op Edward, de speelgoedbeer van A.A. Milne's zoontje Christopher Robin. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat de inspiratie van Growler kwam, de teddybeer van het zoontje van illustrator E. H. Shepard.

De tentoonstelling "Winnie-the-Pooh: exploring a classic" loopt nog in het Londense Victoria and Albert Museum tot zondag 8 april.

Meest gelezen