De Lijn: “Winterweer verstoort heel onze dienstverlening”

Het openbaar vervoer ondervindt vandaag ook hinder door de sneeuwval. Het bus- en tramverkeer is op sommige plaatsen zwaar verstoord. Het treinverkeer ondervindt geen grote hinder.

 

 

“Het winterweer verstoort heel onze dienstverlening”, zegt woordvoester Astrid Hulhoven van De Lijn. “Vooral in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant gaat het lastig. We zien dat de vertragingen daar snel aan het oplopen zijn.”

In Oost-Vlaanderen rijden zowat alle bussen en trams met vertraging. Grote hinder is er vooral in de Vlaamse Ardennen. “Daar is een aantal bussen zelfs moeten terugkeren naar de stelplaats omdat het te onveilig was om te rijden”, zegt Hulhoven.

Ook in West-Vlaanderen zijn er grote problemen. Zo is er in Brugge een lijnbus tegen een vangrail gereden. Bussen moeten er een omleiding volgen omdat de Katelijnebrug is afgesloten.

“We proberen de bussen zo lang mogelijk te laten rijden, maar de situatie verandert snel. We zien dat door de sneeuw de vertragingen oplopen en onze verkeersleiding volgt de situatie op”, besluit de woordvoerster van De Lijn.

Het treinverkeer ondervindt geen grote hinder door de sneeuw. Op het spoornet waren er vanochtend wel kleine vertragingen. Het was vandaag overigens ook de eerste ochtend voor de nieuwe dienstregeling.

Voorzorgsmaatregelen

Zowel bij het spoor als bij De Lijn waren er op voorhand maatregelen genomen om de sneeuw te trotseren. Spoorwegbeheerder Infrabel hield speciale sneeuwploegen achter de hand om storingen op te vangen.

De Lijn zei op voorhand dat men in nauw contact staat met alle partners en dat er minuut per minuut gekeken wordt wat er komt. Ook zijn alle bussen voorzien van speciale banden -tussen winterbanden en zomerbanden in- die meer grip hebben dan courante zomerbanden.

Meest gelezen