Jasper Jacobs

Witte kassa wordt door 1 op de 10 horecazaken niet correct gebruikt

90 procent van de gecontroleerde horecazaken gebruikt de witte kassa wel correct. Dat blijkt uit cijfers van FOD Financiën die Nahima Lanjri van CD&V opvroeg. Ze staan in De Morgen.

De witte kassa is verplicht voor alle horecazaken die meer dan 25 000 euro per jaar uit maaltijden ter plaatse halen. Bij een gerichte controle vorig jaar bij horecazaken waarvan de fiscus vermoedde dat ze niet in orde waren, bleken 7 op de 10 geen witte kassa te hebben. Uit een algemene controle begin dit jaar blijkt dan weer dat 1 op de 10 de witte kassa wel heeft, maar niet correct gebruikt.

"In sommige gevallen gaat dat over fraude", zegt Horeca Vlaanderen in een reactie, "maar er zijn er ook die de witte kassa te ingewikkeld vinden en niet flexibel. Zij werken met een oude kassa en voeren achteraf wanneer de rekening onbetwist is en betaald pas de bestelling in. Wij raden dat af, want dat krijg je natuurlijk niet uitgelegd aan de controleur."

Horeca Vlaanderen roept de overheid op om nog meer te controleren. Nu doen ze dat vooral bij zaken die een witte kassa hebben, die eigenlijk in orde zijn. "Maar wij willen dat ze controleren bij zaken die zeggen geen witte kassa te moeten hebben. Dat gebeurt op dit moment niet."

Meest gelezen