Ziekenhuizen vragen oplossing voor claims belastinginspectie

De ziekenhuiskoepel Zorgnet en de Vlaamse ziekenhuizen vragen de regering om een snelle oplossing over de monsterclaim van 110 miljoen euro voor het Ziekenhuis Oost-Limburg. Omdat het ZOL de erelonen van de artsen in groep uitbetaalt, en niet individueel, kunnen belastingcontroleurs niet nagaan of de artsen apart hun inkomsten wel correct aangeven.

De ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro en de Vlaamse ziekenhuizen vragen de federale regering en minister Jo Vandeurzen om een snelle oplossing over de fiscale claim van de belastinginspectie voor het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). De Limburgse Bijzondere Belastinginspectie (BBI) eist van het ZOL meer dan 110 miljoen euro. De BBI aanvaardt de manier niet waarop het ziekenhuis de erelonen aangeeft, omdat dat in groep gebeurt en niet individueel. Zo is het voor belastingcontroleurs moeilijk om na te gaan of de artsen individueel hun inkomsten juist aangeven.

Niet alleen in het ZOL

Deze manier van uitbetaling is in veel ziekenhuizen een gangbare praktijk, en volgens hen ook wettelijk in orde. De ziekenhuiskoepel en de Vlaamse ziekenhuizen vragen nu duidelijke richtlijnen en hopen dat de huidige claims ingetrokken worden.

Sinds de zomer is Zorgnet-Icuro in gesprek met de belastingadministratie om een oplossing voor alle ziekenhuizen uit te werken. Maar die is er voorlopig niet. Daarom sturen de ziekenhuizen en de koepel een brief naar de leden van de federale regering en Vlaams minister Vandeurzen.

Meest gelezen