Videospeler inladen...

Mensenrechtenactivist Libië: "Zodra akkoord met EU in de maak was, wisten we dat misbruik zou gebeuren"

In een vernietigend rapport stelt Amnesty International dat Europese regeringen medeplichtig zijn aan het misbruik van migranten in Libië. "Dat is ook zo, en dat weten we al lang", zegt ook mensenrechtenactivist Walid Elhouderi in Tripoli aan VRT NWS. "Vanaf het moment dat er een akkoord in de maak was om migratie te stoppen, wisten we dat dit zou gebeuren."

De migratiestromen van Libië naar Italië, de voornaamste route van Afrika naar Europa, is sterk afgenomen sinds Rome afgelopen zomer door de EU gesteunde akkoorden sloot met de Libische kustwacht.

Tussen juli en september 2017 daalde het aantal oversteken met zo'n 67 procent in vergelijking met het jaar voordien. Maar duizenden migranten strandden in Libië, waar ze worden vastgehouden in mensonterende omstandigheden.

Dat het akkoord de deur openzet voor ernstige schendingen van de mensenrechten, ligt voor de hand, zegt ook mensenrechtenactivist Walid Elhouderi van The National Commission for Human Rights in de Libische hoofdstad Tripoli. "We weten dit al drie tot zes maanden lang. Vanaf het moment dat er gesprekken werden gevoerd over een soort akkoord om immigratie te kortwieken, wisten we dat dit zou gebeuren. De situatie in Libië is compleet ontoereikend om enige controle op migratie uit te oefenen."

Videospeler inladen...

Volgens Elhouderi is de samenwerking tussen Europa en sommige verdachte Libische milities al aan de gang van bij de start van het akkoord. "De gewapende groepen die betrokken zijn bij het tegenhouden van migranten zijn simpelweg dezelfde mensen die zich bezighouden met mensensmokkel", zegt de mensenrechtenactivist. "Die groepen hebben rechtstreeks overeenkomsten gesloten met Europese regeringen, die hen hiervoor miljoenen euro's hebben betaald."

Mensen worden verkracht, vermoord, verkocht, overboord gegooid

"Aan de ene kant staat de EU die een blokkade heeft ingesteld in de Middellandse Zee om migranten tegen te houden om Europa te bereiken. Aan de andere kant zijn er gewapende milities die alles doen wat ze kunnen om geld te verdienen door mensenhandel, mensensmokkel enzovoort. Dus raad maar wat er gebeurt. Ja, mensen worden misbruikt. Ze worden verkracht, vermoord, verkocht, overboord gegooid. Al wat je je kunt inbeelden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen