Het Paviljoen van de Menselijke Driften.

"Horta inside out": een jaar lange de culturele Hort(a) op in Brussel

Heel 2018 staat Brussel in het teken van architect Victor Horta (1861-1947). 20 culturele instellingen hebben daarvoor de krachten gebundeld. Bedoeling van "Horta inside out" is de meester van de Art Nouveau vanuit alle hoeken te (her)ontdekken via conferenties, lezingen, activiteiten en geleide wandelingen.

Tentoonstellingen over de in Gent geboren vader van de Art Nouveau vinden plaats in het Belgisch centrum van het stripverhaal, het Horta Museum, in het Autrique-herenhuis in Schaarbeek en het Jubelparkmuseum.

Van 15 januari tot 31 december vindt voorts in het gebouw van het Internationaal Centrum voor de Stad, de architectuur en het Landschap (CIVA) in Elsene de expo "Aux sources de l'Art Nouveau" plaats, georganiseerd door de dienst Monumenten en Sites van de Regio Brussel-Hoofdstad.

Paviljoen van de Menselijke Driften

Tijdelijke tentoonstellingen vinden onder andere plaats in het Paviljoen van de Menselijke Driften, het eerste architectonische werk van Horta, en in het Paleis voor Schone Kunsten.

Het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival 2018, dat plaatsvindt in maart, heeft dat jaar als thema "de verborgen schatten van en focus op Victor Horta". In oktober wijdt de vierde editie van het Festival Artonov zich aan een eerder onbelichte kant van Horta - de inspiratie die de architect als vrijmetselaar haalde uit de maçonnieke symbolen en rituelen. Eveneens in oktober organiseert het CIVA een boekenbeurs rond de figuur van Horta en de Art Nouveau.

Voor geleide bezoeken kan de kunstliefhebber kiezen tussen de bus, de fiets of het eigen voetenwerk. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), ten slotte, verzorgt een fototentoonstelling over inmiddels verdwenen werk van de architect.

Meest gelezen