"Ik ben een heel ander mens nu ik na een lange periode ziek thuis weer aan het werk ben"

De voorbije vijf jaar werden 8000 mensen die arbeids­ongeschikt waren verklaard, begeleid om weer aan het werk te gaan. Bij 40 procent van hen is dat ook gelukt. Eén van hen is Maria, die door een foutgelopen operatie geen gevoel meer heeft in haar voet en haar been.  

"Ik heb afgezien, echt, echt afgezien, ik zag geen uitweg...", vertelt Maria Cabanillos, die jaren als poetsvrouw en kantinehoudster had gewerkt bij de VDAB in Vilvoorde. Plots, na een foutgelopen operatie, werd ze arbeids­ongeschikt verklaard en zat ze maanden thuis. "Ik voelde me opgesloten tussen die vier muren thuis", zegt ze," ik werd depressief toen ik besefte dat ik misschien nooit meer naar mijn werk terug zou kunnen."

Maar toen kwam er een brief waarin haar een re-integratie­traject werd voorgesteld: ze zou worden begeleid om weer aan de slag te kunnen. "De gelukkigste dag in al die slechte maanden", zegt ze. "Ik heb ook niet gewacht tot ze me weer contacteerden, ik heb zelf de telefoon gepakt om me aan te melden voor zo'n traject."

Ze vertelt dat ze een hele weg moest afleggen samen met haar begeleidster. "De vele specialisten die we moesten raadplegen, de bedrijfsarts, al het papierwerk dat erbij komt en de handtekeningen die we moesten krijgen, we hebben veel meegemaakt samen."

Eenvoudige, creatieve oplossingen

En dan moest ook het werk van Maria worden aangepast. "Want ik mocht niet meer poetsen, niet te veel bukken, geen zware voorwerpen tillen, niet te lang staan", vertelt ze. Gelukkig stond haar chef open voor eenvoudige oplossingen. "Zo verzamel ik nu de lege koffiekoppen op een kar en laad ik ze van daar in de afwasmachine, zodat ik niet te veel hoef te bukken. Ook komen er nieuwe rekken zodat ik de zware frisdrankpakketten niet hoef op te heffen maar gewoon in het rek kan schuiven. Ik ben zo blij dat ik daardoor opnieuw in de kantine kan werken. Ik ben echt een heel ander mens dan toen ik depressief thuis zat. Ik heb weer zin om van alles te doen. Ik speel weer met mijn kleindochtertjes en voel me echt goed", zegt een tevreden Maria.  

Je moet kijken naar de talenten in plaats van naar de beperkingen

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder bij de VDAB

Het verhaal van Maria toont aan dat we een omslag moeten  maken, zegt topman van de VDAB,  Fons Leroy, die het boek " Ik wil gewoon werken!" lanceert. Er zitten nu 350.000 langdurig zieken thuis.  Een deel van hen kan, volgens Leroy, mits begeleiding weer aan het werk. "Nu spreken we over mensen die arbeidsongeschikt zijn. In plaats van te kijken naar wat die mensen wel nog kunnen en er gewoon werknemers met gezondheids­problemen van maken."

Met het aantrekken van de economie hebben we elk talent nodig en dus is het belangrijk om langdurig zieken weer aan het werk te helpen, benadrukt Leroy. "En daar moeten we allemaal voor samenwerken: bedrijfsartsen, ziekenfondsen, VDAB, maar ook de werkgevers. Als we alle expertise samenleggen, kan het lukken."

Meest gelezen