"Saudi's bombarderen Jemen bewust naar een massale hongersnood"

De Britse krant The Guardian beschuldigt er Saudi-Arabië van dat de luchtmacht van dat land doelgericht de invoer, productie en distributie van voedsel in Jemen viseert. Daar worden acht miljoen mensen bedreigd door hongersnood.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Internationaal groeit de kritiek op de blokkade waarmee Saudi-Arabië, Egypte en andere Arabische bondgenoten Jemen lijken uit te hongeren. Daar worden nu acht miljoen mensen bedreigd door hongersnood en ziektes. Zowat 80% van alle basisvoedsel in het droge Jemen moet worden ingevoerd en in totaal zijn 20 van de 25 miljoen inwoners er nu afhankelijk van internationale hulp.

Daardoor zijn de voedselprijzen fors de hoogte ingeschoten en zelfs in streken waar er nog wel voeding is, kunnen veel Jemenieten dat niet meer betalen. Meer nog: daar lijkt een bewuste strategie achter te zitten.

Volgens The Guardian blokkeren de Saudi's en hun bondgenoten niet enkel voedselleveringen aan Jemen, maar volgens professor-emeritus Martha Mundy van de London School of Economics (LSE) bombarderen die systematisch infrastructuur voor voedselproductie- en distributie.  Tussen maart 2015 en september van dit jaar zouden de Saudi's 356 boerderijen in Jemen gebombardeerd hebben, 174 markten en 61 opslagplaatsen van voedsel. Ook vissersboten die in de Rode Zee willen gaan vissen, zouden vanuit de lucht bestookt worden evenals velden en irrigatiesystemen. 

"Toegang tot voedsel en water verhinderen is een oorlogsmisdaad"

Professor Mundy van de LSE is niet mals: "het vernietigen van de toegang van burgers tot voeding en water is niet meer of minder dan een oorlogsmisdaad" en gaat in tegen het internationaal recht, schreef ze onlangs in een paper voor het Global Network for the Right to Food and Nutrition.

Meer nog: het bewust uithongeren zou een militair objectief voor de Saudi's zijn geworden om de bevolking aan te zetten tot een rebellie tegen de sjiitische Houthi's die grote delen van het noordwesten van Jemen in handen hebben, zeker nadat gebleken is dat de militaire interventie van grondtroepen uit de Verenigde Arabische Emiraten tegen de Houthi's niet echt een succes is geworden.

Tegelijk groeit de kritiek aan op de Britse regering die sinds de Saudische interventie in Jemen in 2015 voor meer dan 4,6 miljard pond gevechtsvliegtuigen, wapens en training aan de Saudische luchtmacht heeft verkocht. Londen werpt zich op als "de vierde grootste donor van humanitaire hulp aan Jemen", maar zegt tegelijk ook dat "onze defensie-industrie een belangrijke bijdrage leveren aan werkgelegenheid en welvaart".

Meest gelezen