Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Snuffel gratis door de archieven van schrijver Gabriel Garcia Marquez

Wie dat wil kan voortaan zowat 27.500 documenten uit het archief van de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez gratis op het internet raadplegen. De Universiteit van Texas heeft de documenten online gezet.

Het Harry Ransom Center, het literair documentatiecentrum van de Texaanse universiteit, heeft in november 2014 voor 2,2 miljoen dollar het fonds met archieven van de Nobelprijswinnaar verworven. De helft daarvan, met onder meer manuscripten, notaboekjes, brieven en foto's, is nu gratis online consulteerbaar.

Via de zoekmachine http://www.hrc.utexas.ed is het in het Engels en Spaans mogelijk te snuffelen doorheen deze archieven.

Er waren achttien maanden nodig om dat deel van het archief te digitaliseren. Voorlopig is er nog geen sprake van om ook het overblijvende deel te digitaliseren, aldus een woordvoerster van de in Austin gevestigde universiteit.

Gabriel Garcia Marquez leefde van 1927 tot 2014 en geldt met werken als "Honderd jaar eenzaamheid" en "Liefde in tijden van cholera" als een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse schrijvers ooit.

Meest gelezen