AFP or licensors

"Trump kan VS niet beschermen", schreef verdachte vóór mislukte aanslag op Facebook

De verdachte van de mislukte aanslag op een busstation in New York wordt aangeklaagd voor het steunen van terrorisme, uitvoeren van terroristische dreigingen en voor verboden wapenbezit. Kort voor hij het explosief liet afgaan, had hij nog een boodschap gepost op Facebook. "Trump, het lukt je niet je land te beschermen", schreef hij.

Akayed Ullah, een 27-jarige man afkomstig uit Bangladesh, koos een druk bus- en metrostation in de buurt van Times Square uit voor de aanslag die hij in de ochtenspits wilde plegen. Volgens de openbaar aanklager koos hij bewust voor die plek en dat tijdstip om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Het explosief dat hij op zijn lichaam had bevestigd, een vermoedelijk zelfgemaakte pijpbom, ging echter voortijdig af. Het verwondde de verdachte en drie anderen, maar richtte geen grote schade aan. De verdachte ligt nog met brandwonden in het ziekenhuis en is intussen in beschuldiging gesteld. Hij wordt aangeklaagd voor het steunen van terrorisme, het uitvoeren van terroristische dreigingen en van verboden wapenbezit.

Steun voor IS

Kort voor de mislukte aanslag had de man nog een boodschap op de sociaalnetwerksite Facebook gezet. "Trump, het lukt je niet je land te beschermen", zo klonk zijn bericht volgens gerechtsdocumenten. Daarnaast plaatste hij nog een andere boodschap, die duidelijk moet maken dat hij de aanslag pleegde in naam van de jihadistische terreurorganisatie IS.

Volgens de media kwam de 27-jarige Akayed Ullah zeven jaar geleden het land binnen met een visum als neef van een Amerikaans staatsburger. Hij was niet bekend bij de politie of de FBI. Volgens gerechtsdocumenten zou hij drie jaar geleden zijn beginnen te radicaliseren. Het plan voor de aanslag zou hij twee tot drie weken geleden hebben bedacht.

De Amerikaanse president Trump heeft de mislukte aanslag al aangegrepen om te pleiten voor een strenger immigratiebeleid.

Meest gelezen