Jonas Hamers / ImageGlobe

185 miljard extra voor Europees investeringsplan van Juncker

Het plan-Juncker, het Europees investeringsplan dat vooral kmo's en risicovolle projecten ondersteunt, wordt verlengd tot 2020 én met 185 miljard euro uitgebreid. Ook zal het fonds meer inzetten op ecologische projecten. Dat werd vandaag beslist in het Europees Parlement. 

Goed nieuws voor de Europese kmo. Europa breidt zijn investeringsplan voor kmo's uit met 185 miljard euro en verlengt het plan tot 2020. Sinds 2015 ondersteunt het plan-Juncker, officieel het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), kleine en middelgrote ondernemingen in Europa. Dat fonds kwam er als een Europees antwoord op de economische crisis van 2008. Eerst was er een investering van 315 miljard euro overeengekomen tegen 2018. Dat wordt nu uitgebreid naar 500 miljard euro tegen 2020. 

Ook de focus verandert. EFSI 2.0, zoals het plan vanaf nu wordt genoemd, moet meer inzetten op grensoverschreidende projecten (zogenoemde COP21-projecten) en projecten met een ecologische inslag. Het investeringsplan focuste al op risicovolle ondernemingen, die anders niet van de grond zouden komen.

Concreet werkt het fonds zo: EFSI voorziet geld voor de Europese Investeringsbank (EIB), die op zijn beurt leningen kan geven aan projecten die daar recht op hebben. Daarnaast ontwikkelde Europa ook een "advisory hub", een overkoepelend adviesorgaan waar projecten terechtkunnen voor technisch en bestuurlijk advies. 

In België werd al 1,2 miljard euro uitgetrokken voor EFSI-projecten. De EIB leende bijvoorbeeld 450 miljoen euro voor het Norther-windpark, het offshore windpark tussen Oostende en Zeebrugge. De geplande 44 windturbines moeten elektriciteit kunnen leveren aan 324.000 gezinnen en elk jaar 593.000 ton CO2 uit de lucht halen. 

Meest gelezen