Bitcoins vreten steeds meer energie: equivalent van 39% van Belgische stroomverbruik

Voor bitcoins moeten zware computers en servers overuren draaien, en dat vreet energie, zeker nu de koers van de bitcoin onlangs scherp is gestegen: momenteel gaat het naar schatting om het equivalent van 39 procent van het totale stroomverbruik in België. Voor alle duidelijkheid: die stroom wordt vooral verbruikt in China, maar de impact op het milieu is er niet kleiner om, integendeel zelfs.

De bitcoin werkt via blockchaintechnologie, vertelt Kristof Verslype, research-consultant bij het ICT-bedrijf SMALS, in "De wereld vandaag": "Elke 10 minuten wordt er aan die blockchain (een soort database) een nieuw blok toegevoegd. Het komt erop naar dat er elke 10 minuten een cryptografische puzzel moet worden opgelost, een soort Rubik-kubus."

Naast een element van samenwerking over een netwerk van computers en servers, is er ook een element van competitie. Verschillende spelers ijveren ervoor om zo snel mogelijk de puzzel op te lossen.

Naarmate de koers van de bitcoin stijgt, stijgt het elektriciteitsverbruik ongeveer lineair mee

Kristof Verslype

Dat alles slorpt veel energie op. Naar schatting - de cijfers daarover verschillen, en fluctueren ook in tijd - gaat het momenteel over een equivalent van 39 procent van het totale Belgische elektriciteitsverbruik.

En er is meer: naarmate de koers van de bitcoin stijgt, stijgt ook het elektriciteitsverbruik ongeveer lineair mee, zegt Verslype. De laatste weken heeft de bitcoin bijzonder grote koersstijgingen meegemaakt.  

Het cijfer betekent evenwel niet dat die stroom in België verloren gaat: het gaat veelal om servers die draaien in China- er is sprake van 60 tot 80 procent - maar net dat is misschien nog slechter nieuws voor het milieu, want daar zijn de voorschriften voor het opwekken van energie nog net iets minder streng dan hier - hoewel de Chinezen intussen ook wel een transitie aan het inzetten zijn naar cleane energie.

Zo is bekend dat een deel van de servers in China op elektriciteit draaien uit erg vervuilende bruinkoolcentrales.   

Meest gelezen