AFP or licensors

Britse brexit-minister na gesprek met Verhofstadt: "Ontwerpakkoord zo snel mogelijk in wettekst omzetten"

De Britse brexit-minister David Davis wil dat het ontwerpakkoord - dat vorige week werd bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk - zo snel mogelijk wordt omgezet in een wettekst. Dat laat hij weten na een telefoongesprek met Guy Verhofstadt, de leider van de Europese liberalen. 

Er was aan Europese kant ongerustheid ontstaan over een uitspraak die Davis zou gedaan hebben over het ontwerpakkoord (joint report), met name dat het eerder om een intentieverklaring zou gaan dan om een bindende tekst. "Een onaanvaardbare opmerking", volgens Verhofstadt.

Maar de brexit-minister zou verkeerd gequoot zijn. Na een telefoongesprek tussen Verhofstadt en Davis, laat die laatste nu op Twitter weten dat beide politici het eens zijn over het belang van het joint report en hij verduidelijkt: "Laat ons samenwerken om de tekst zo snel mogelijk om te zetten in een wettekst".

"Dat is wat we wilden horen", reageert Bram Delen, de woordvoerder van Guy Verhofstadt. "Wij van het Europees Parlement waren akkoord om door te gaan naar fase 2 van de brexit-onderhandelingen, maar we blijven verwachten dat het ontwerpakkoord de komende weken wordt omgezet in een wettelijk afdwingbare tekst. Bij de Europese Raad horen we hetzelfde geluid."

Barnier waarschuwt: "We zullen niet aanvaarden dat Britten terugkrabbelen"

De Europese brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier is duidelijk: "We zullen niet aanvaarden dat de Britten terugkrabbelen", zei hij na afloop van een ontmoeting met de EU-ministers voor Europese Zaken.

De 27 ministers van Europese Zaken, onder wie ook Didier Reynders (MR), werden vandaag een eerste keer officieel ingelicht over de vooruitgang. Dat verliep goed, vertelde Barnier na afloop. "Er is een brede steun voor de ontwerptekst. De brexit-gesprekken zitten nu op een beter spoor om de scheiding op een ordelijke manier te laten verlopen."

Meest gelezen