Brusselse taxichauffeurs protesteren opnieuw tegen Uber

Op het Brusselse Rogierplein hebben sinds 7 uur vanmorgen een 200-tal taxichauffeurs geprotesteerd om maatregelen te eisen tegen de chauffeurs van taxi-app Uber.  De taxichauffeurs vinden dat Uber hun jobs in gevaar brengt.

Een delegatie van de betogers ging vanochtend langs bij minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), "om met hem het droge brood te delen dat de chauffeurs door zijn halsstarrig beleid al een tijdje eten". Om 9 uur volgde een onderhoud met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Met deze eerste actie wilden de taxichauffeurs het verkeer niet blokkeren. "Er volgt nog een lange reeks van acties de komende maanden, als er geen maatregelen worden genomen", aldus Philippe Lescot, die CSC-Transcom vertegenwoordigt. "De taxichauffeurs proberen de bevolking niet te gijzelen."

Onaanvaardbaar

Het taxiplan van Smet is "onaanvaardbaar" voor de sector, omdat het "een sociaal bloedbad" zou veroorzaken. "1.800 jobs van taxichauffeur zouden verdwijnen en vervangen worden door mini-jobs", klinkt het bij de taxiverenigingen.

"En dat allemaal ten dienste van multinationals, zoals Uber, die god noch gebod vrezen. Bovendien wil minister Smet het serviceaanbod uitbreiden met 1.200 extra voertuigen, en dit zonder ernstige impactstudie. Dit zal het gebrek aan rendabiliteit van de sector enkel vergroten."

De betoging werd georganiseerd door het Gemeenschappelijk Front van de Brusselse taxi's, dat de belangrijkste beroepsverenigingen van Brusselse taxibedrijven en vakbonden overkoepelt. 

Meest gelezen