College in Turnhout schrapt schoolvoorstelling, theatermaker Stefan Perceval reageert boos

Het Sint-Jozefcollege in Turnhout schrapt de schoolvoorstelling Don Quichot, waarin de hoofdrolspeler een fysieke beperking heeft. De school komt niet naar het theaterstuk omdat ze "de confrontatie met iemand met een beperking te groot vinden voor 14-jarigen", zegt theatermaker Stefan Perceval van Het Gevolg. De school nuanceert het nieuws.

"De school geeft aan dat ze niet naar de voorstelling komen, omdat ze de confrontatie met een jongen met een beperking te groot vinden voor 14-jarigen. Ze vrezen dat het afkeer gaat opwekken in plaats van empathie", zegt theatermaker Stefan Perceval van Het Gevolg.  

 "Ze vinden mensen met een beperking die een oproep doen voor meer menselijkheid, te confronterend. Dat is wat we opmaken uit de e-mail van de school", besluit Perceval boos.

School nuanceert

Bij het Sint-Jozefcollege in Turnhout zegt men dat de afzegging niets te maken heeft met de hoofdrolspeler, maar dat de leerkrachten van het derde jaar op zoek zijn gegaan naar een geschikte theatervoorstelling voor hun leerlingen.

"Ze hadden het theaterstuk "Don Quichot" in gedachten, omdat ze weten dat Het Gevolg kwaliteit levert", zegt Myriam Van den Eynde, studieprefect  van de school. "De leerkrachten zijn gaan kijken, en hebben dan na overleg onderling beslist dat die voorstelling voor een aantal leerlingen niet zo eenvoudig te volgen zou zijn, en dus wellicht te hoog gegrepen, als theaterstuk." 

"Het heeft absoluut niks te maken met de hoofdrolspeler, absoluut niet", voegt Van den Eynde er nog aan toe. "Het theaterstuk is zelfs getipt aan de collega's van de derde graad."

Meest gelezen