Creatief met een praatpaal: Vlaams Verkeerscentrum haalt alternatieve kerstboom in huis

Het Vlaams Verkeerscentrum heeft dit jaar een opvallende kerstboom opgezet. Geen groen exemplaar van hout of plastic, maar een afgedankte praatpaal versierd met lichtjes. "Een stukje nostalgie", vertelt woordvoerder Peter Bruyninckx aan VRT NWS.

Na zowat een halve eeuw dienst zijn de praatpalen langs Vlaamse wegen afgelopen jaar afgedankt en uit het straatbeeld verdwenen. Een exemplaar heeft een opvallend tweede leven bij het Vlaams Verkeerscentrum in Antwerpen gekregen: de operatoren hebben hem tot een alternatieve kerstboom getooid.

"De praatpaal stond langs de E19 tussen Antwerpen en Breda", vertelt woordvoerder Peter Bruyninckx aan VRT NWS. "Het gaat om een gepimpt exemplaar met een zonnepaneel op."

"Voor ons is dit een stukje nostalgie. Jarenlang kwamen mensen die in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant een praatpaal gebruikten bij ons terecht. Dan ging een sirene af en schoot de operator van dienst in actie. Onze operatoren hebben zo talloze keren hulp aan mensen in nood geboden."

"Verschillende afgedankte praatpalen zijn geveild voor het goede doel. Andere zijn uitgedeeld aan kunstenaars en organisaties. Onlangs hebben ook wij een exemplaar gekregen en daar zijn we blij om. De praatpaal staat symbool voor een deel van onze geschiedenis en voor het feit dat mobiliteit letterlijk en figuurlijk voortdurend in beweging is. Na Kerstmis krijgt de paal een vaste plek op onze dienst."

Meest gelezen