Nicolas Maeterlinck

De zaak-Optima, waar ging dat over?

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden samen met zijn twee kinderen.  Waar die zaak-Optima juist over ging, dat legt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck helder uit.

Wat was Optima?

Videospeler inladen...

Optima was een vermogensbeheerder die het geld beheerde van rijke klanten en dat trachtte te optimaliseren door het te beleggen in Luxemburgse levensverzekeringen of in vastgoed.

Deze zaak heeft te maken met Optima Bank, de bank van de vermogensbeheerder. Die bank nam 6 jaar geleden Ethias over, maar dat heeft nooit echt goed gewerkt. De Nationale Bank, die toezicht hield, heeft verschillende waarschuwingssignalen uitgezonden en uiteindelijk vorig jaar de vergunning van Optima Bank ingetrokken, en dat heeft geleid tot het faillissement.

Wat was de rol van Jeroen Piqueur?

Videospeler inladen...

Piqueur was de man achter Optima, de spin in het web, en op het moment dat Optima Bank failliet ging, kwam hij meteen in het vizier. Niet zozeer vanwege zijn flamboyante levensstijl, maar wel omdat er signalen kwamen dat hij zich persoonlijk verrijkt zou hebben door geld weg te halen bij Optima Bank.

Er zijn heel wat onderzoeken gevoerd, onder meer in de Gentse gemeenteraad en in de Kamer. De parlementaire onderzoekscommissie heeft in haar conclusies er duidelijk op gewezen dat de schuld voor het faillissement van Optima Bank volledig bij Piqueur ligt.

Er was ook al die tijd een gerechtelijk onderzoek aan de gang, maar het is pas vandaag dat we daar voor het eerst iets over horen. Een goed jaar geleden, toen Piqueur werd ondervraagd in de onderzoekscomissie, zei hij nog dat hij er niets van afwist.

Wat nu met Piqueur?

Videospeler inladen...

Wat we zeker weten, is dat Jeroen Piqueur en zijn kinderen zijn aangehouden. Dat betekent dat ze ook in verdenking zijn gesteld. Maar waar ze precies van verdacht worden, dat weten we nog niet. Het parket geeft daarover later meer informatie.

Meest gelezen