Diersporen in de sneeuw bieden unieke kans: wie is wie, en wat doet u best?

Natuurpunt wordt momenteel overspoeld met vragen over diersporen in de sneeuw. Die bieden een unieke kans om nachtdieren op het spoor te komen die zich anders ongemerkt kunnen verplaatsen.  Er zijn al meldingen binnengekomen van een das, vos, ree, everzwijn enz.

Het gebeurt zelden dat sneeuw enkele dagen (en dus ook nachten) blijft liggen in Vlaanderen. "Deze gelegenheid biedt dus een unieke kans om sporen te ontdekken van dieren die vooral 's nachts of in de schemering actief zijn," zegt Natuurpunt-woordvoerder Hendrik Moeremans. 

Natuurpunt krijgt momenteel verschillende vragen binnen van mensen die een foto doorsturen en graag willen weten wat voor soort dier er achteraan in hun tuin is gepasseerd. "'Wat heb ik vannacht gemist?' vragen zij zich af. Normaal missen we ze, maar nu krijgen we een klein beetje een inkijk. Nu, vaak gaat het om sporen van katten die we binnenkrijgen", zegt Moeremans. Voor de gelegenheid postte Natuurpunt vandaag een bericht over de sneeuwsporen.

Wat hebben we vannacht gemist? Nu kunnen we een kleine inkijk krijgen

Maar er is meer. Natuurpunt krijgt ook heel interessante foto's binnen die de passage van een vos, ree, wild konijn, everzwijn of zelfs een das verraden (zie foto's)

Normaal gezien is de kans heel klein om er zelf een te spotten, maar nu laten ze dus "bewijsmateriaal" achter in de sneeuw. "Zoogdieren zijn met hun verborgen levenswijze en aangeboren schuwheid lastig op te sporen. Hun goede oren en neus ontdekken naderende mensen al van ver", schrijft Natuurpunt, dat spreekt van een "unieke kans" nu er sneeuw ligt.

Zoogdieren zijn heel lastig op te sporen, maar dit is een unieke kans

Gebruik geen flits: drie concrete tips als u op een spoor stoot in de sneeuw

Wat kunnen we doen als we een spoor ontdekken? Diemer Vercayie geeft drie concrete tips mee:

  1. Neem de foto loodrecht van bovenaf, en gebruik geen flits - want daardoor vervagen de contouren.
  2.  Gebruik een meetlatje of een bepaald item om naast de afrduk te leggen, zodat het duidelijk wordt hoe groot de afdruk is. Als je geen latje bij hebt, gebruik dan iets met een vaste grootte, zoals een muntstuk of een bankkaart. Liefst geen dingen met een wisselende grootte, zoals een schoen. "Soms komt het voor onze specialisten op millimeters aan."
  3. Registreer je foto op de website waarnemingen.be (rechtstreeks doorsturen naar bijvoorbeeld Natuurpunt kan eventueel ook).

Waarnemingen.be: een schat aan foto's, maar hoe werkt het?

De website waarnemingen.be verzamelt ingestuurde foto's van opvallende fauna en flora van over heel het land. Je kan er een schat aan foto's vinden van opvallende vogels, zoogdieren, amfibieën, enz. afhankelijk van het seizoen. Foto's van sneeuwsporen zijn schaars, omdat dit niet zo vaak voorkomt.   

Wie een foto instuurt, moet wel zelf de touwtjes in handen nemen. "Het is de bedoeling dat degene die de foto aanbrengt, ook zegt over welk dier het gaat", zegt Vercayie. "Achter de website zit een team van ongeveer 90 vrijwilligers met een specialisatie in hun soortgroep, die de posts monitoren."

Als je een foute diersoort hebt aangegeven, zullen de specialisten je corrigeren, maar ze zullen daarvoor de feedback naar jezelf sturen, waarop jij dan de correctie kan aanbrengen. "Zo leren de mensen zelf ook bij, want anders zouden de specialisten veel werk blijven hebben." Als je een toffe foto hebt, maar je weet niet welk dier het is, kan het ook, al is dat niet helemaal de bedoeling. In principe doet de aanbrenger ook de moeite om te achterhalen waarover het gaat.

Achter de website zit een team van 90 specialisten  

Spoor van een everzwijn (foto Eric van Kaathoven)
Afdruk van een vos (Annemarie van Diepenbeek)
Loopspoor van een das (foto Annemarie van Diepenbeek)
Sleepsporen van een otter (foto Hugh Jansman)

Meest gelezen