raf vanmechelen

Drones vliegen nergens zo hoog als in Brustem

Op de oude militaire vliegbasis in Brustem bij Sint-Truiden is dinsdagmiddag de eerste steen gelegd van Droneport. Dat is een campus voor bedrijven die met onbemande vliegsystemen en drones bezig zijn.

Brustem mikt voortaan op bedrijven in de dronesector. Een incubator biedt een test- en bedrijvencentrum voor start-ups en groeibedrijven. Onderzoek en ontwikkeling krijgt er een belangrijke plaats en ondernemingen kunnen er hun ervaringen uitwisselen.

Daarnaast kunnen de bedrijven ook rekenen op allerlei diensten zoals hulp bij de registratie van een drone, vergunningen voor piloten en verzekeringskwesties. Belangrijk is dat de bedrijven op drie zones bijna onbeperkt kunnen testen, want nergens in België mag je zo hoog vliegen met een drone.

Voorrang op vliegtuigen

 

De dronesector krijgt voorrang op de site, maar dat betekent niet dat de klassieke luchtvaartsector er niet meer welkom is. De loods heeft plaats voor 55 vliegtuigen en kan uitbreiden tot 65 vliegtuigen. Droneport opent begin 2019 de deuren.

Meest gelezen