EU schort hulp aan verkiezingen in Cambodja op: "Ze zijn niet legitiem"

Vorige maand heeft de regering in Phnom Penh de CNRP -de belangrijkste oppositiepartij- ontbonden. Daarom wil de EU geen assistentie meer leveren voor de verkiezingen die volgend jaar gehouden worden in het Zuidoost-Aziatische land.

De CNRP leek goed op weg om de volgende verkiezingen in Cambodja te gaan winnen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De opschorting van de hulp komt niet onverwacht. Enkele dagen geleden hadden de Verenigde Staten al visabeperkingen opgelegd aan "Cambodjanen die de democratie ondermijnen".

Nu schrapt de Europese Unie dus de eerder beloofde steun aan de verkiezingen die in juni volgend jaar moeten plaatsvinden. "Omdat de belangrijkste oppositiepartij zonder geldige reden is uitgesloten, kunnen die verkiezingen niet als legitiem worden beschouwd", aldus de EU.

De voorbije maanden heeft het regime van premier Hun Sen de belangrijkste oppositiestemmen in Cambodja monddood gemaakt. In september werd de krant "The Cambodia Daily" onder druk van het regime gesloten en werden belangrijke leiders van de oppositiepartij Cambodja National Rescue Party (CNRP) opgepakt op beschuldiging van een poging tot staatsgreep. Daarvoor zijn echter geen bewijzen aangevoerd.

Vorige maand werd de CNRP dan ontbonden. De meeste leiders zijn intussen naar het buitenland gevlucht. De partij had in 2013 nipt de verkiezingen verloren aan de Volkspartij (CPP) van premier Hun Sun. In de zomer had de CNRP een verrassend goed resultaat neergezet bij lokale verkiezingen toen ze meer dan 43,8% van de stemmen haalde.

Sam Rainsy, een kopman van de CNRP, is onlangs van verraad beschuldigd omdat hij het leger opgeroepen had om "geen bevelen van dictators te volgen en niet op ongewapende betogers te schieten".

Premier Hun Sen kan het erg goed vinden met de Chinese president XI Jinping
Xinhua

Premier Hun Sen rekent op steun van China

Sinds het vredesproces van 1991 is Cambodja officieel een democratie met een meerpartijensysteem. In de praktijk lag de macht bijna voortdurend bij de CPP van huidig premier Hun Sen. Dat is een voormalig medestander van het communistische terreurbewind van de Rode Khmer, die na een interne machtsstrijd naar Vietnam is gevlucht en aan de macht kwam na de Vietnamese invasie van 1979.

De voorbije jaren heeft Hun Sen zich gesteund gevoeld door China dat hem nu de hand boven het hoofd houdt. Zo kan hij de oppositie muilkorven en dankzij Chinese steun internationale sancties negeren. In ruil neemt Hun Sen binnen de Asean -de regionale organisatie van Zuidoost-Azië- als enige land een erg pro-Chinese houding aan.

Meest gelezen