Maciej Moskwa/NurPhoto

Hongersnood 12-12 brengt 12,5 miljoen euro op

Hongersnood 12-12, de campagne voor de slachtoffers van de voedselcrisissen in een aantal Afrikaanse landen en Jemen, heeft al 12,5 miljoen euro opgebracht. De actie werd in maart gelanceerd en wordt op 31 december afgesloten.  

Op 14 maart lanceerde Consortium 12-12 een nationale oproep ten voordele van de 20 miljoen mensen die bedreigd waren door zware ondervoeding in onder meer Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria en Jemen.

Met deze oproep sloten Consortium 12-12 en Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan International België en Unicef België zich aan bij de mobilisatie van de internationale gemeenschap.

"We hebben 12,5 miljoen euro ingezameld, waarvan 10 miljoen euro op het gemeenschappelijk rekeningnummer", zegt directeur van het Consortium 12-12 Erik Todts. "Dat is het beste resultaat sinds 2010". Op 31 december wordt de campagne afgesloten. Wie nog een gift wil doen, kan dat dus nog enkele weken doen.

Uitbreiding van de hongersnood is vermeden, maar noden blijven hoog

Erik Todts van Consortium 12-12

Op www.1212.be werden zo'n 100 benefietacties aangemeld, maar in werkelijkheid werd nog ruimer gemobiliseerd. De actie van de Ancienne Belgique in Brussel was met 42.690 euro goed voor het hoogste resultaat.

"Dankzij de vrijgevigheid konden onze lidorganisaties een groot aantal mensen ter hulp komen, vooral vrouwen en kinderen", zegt Todts. De humanitaire hulp bestaat vooral uit voedselhulp, nood- en bijvoeding en gezondheidszorg, naast toegang tot drinkwater, onderwijs en bescherming van kwetsbare groepen.

Ook na het afsluiten van de gemeenschappelijke oproep gaan de hulporganisaties door met de acties ter plaatse en blijven ze de situatie van nabij opvolgen. "Een uitbreiding van de hongersnood hebben we vermeden, maar de noden blijven hoog, zegt Todts. "Cholera-epidemies, stortregens en vooral geweld maken de humanitaire tussenkomsten bijzonder lastig."

Meest gelezen