Vlaamse universiteiten houden donderdag protestmanifestatie voor Iraanse docent Djalali

De universiteiten van Vlaanderen roepen Iran op de oneerlijke berechting te stoppen van Ahmadreza Djalali, de gastdocent van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die ter dood is veroordeeld in Iran. Ze vragen wetenschappers, diplomaten, overheden en burgers om alles op alles te zetten om de doodstraf van Djalali te voorkomen.  

De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali zit sinds april 2016 opgesloten in de Iraanse hoofdstad Teheran. Hij wordt door de Iraanse rechtbank beschuldigd van samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid.

"Enig bewijs werd daarvoor nooit op tafel gelegd", zegt de Vlaams Interuniversitaire Raad in een mededeling. "Djalali wilde vorige maand in hoger beroep gaan tegen zijn terdoodveroordeling, die is uitgesproken op 21 oktober. Maar zijn advocaat heeft dat nagelaten."

De universiteiten dringen er bij alle volksvertegenwoordigers op aan om Iran te wijzen op de internationale wetten en standaarden, de eenvoudige rechten van verdediging en de onaanvaardbaarheid van een terdoodveroordeling van een Iraans-Europees staatsburger.

Manifestatie aan Iraanse ambassade

De universiteiten organiseren donderdag samen met mensenrechtenorganisatie Amnesty International een protestdemonstratie voor de Iraanse ambassade in Brussel.

In "Terzake" riep de vrouw van Djalali ons land op om haar man te steunen:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen