Videospeler inladen...

Ex-Optima-topman Piqueur begrijpt niet waarom hij plots de cel in moet en betwist beschuldigingen

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, begrijpt niet waarom hij na anderhalf jaar vanochtend plots de cel in moest. Zijn advocaat heeft aangekondigd dat zijn cliënt de aanhouding zal betwisten. De onderzoeksrechter heeft ook de twee kinderen van Piqueur aangehouden. 

Jeroen Piqueur werd vanochtend samen met zijn zoon Ruben en dochter Rebecca door de onderzoeksrechter in Gent aangehouden. De ex-topman van Optima Bank werd in de nacht van maandag op dinsdag urenlang ondervraagd en daarna aangehouden.

Piqueur en zijn kinderen worden verdacht van witwassen en misbruik van vennootschapsgoederen. Piqueur zelf wordt ook nog verdacht van inbreuk op de bankwetgeving en bedrieglijk onvermogen.

Jeroen Piqueur begrijpt niet dat hier sprake zou zijn van een noodzakelijkheid voor de openbare veiligheid

Raf Verstraeten, advocaat Jeroen Picqueur

Piqueur begrijpt niet waarom hij nu plots de cel in moet, zegt advocaat Raf Verstraeten. Die treedt op voor vader en zoon Piqueur, maar niet voor Piqueurs dochter.

"Jeroen Piqueur betwist de strafrechtelijke verwijten die hem worden gemaakt. Hij zal klaar zijn om daar te gepasten tijd een grondig debat over te voeren voor de rechtbank. Maar mijnheer Piqueur begrijpt niet dat er nu sprake is van hetgeen de wet vereist om iemand aan te houden: een volstrekte noodzakelijkheid voor de openbare veiligheid. Hij zal de aanhouding betwisten", zegt Verstraeten.

Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur verschijnen vrijdag voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen over hun verdere aanhouding. De voorbije weken zijn al verschillende ex-bestuurders van de failliete bank opgepakt voor verhoor. De onderzoekers bekijken of er strafbare feiten gepleegd zijn bij Optima. 

De kinderen van Piqueur waren actief in het zakenimperium van hun vader. Zijn zoon was bestuurder bij Optima Bank, zijn dochter was bestuurder bij een vennootschap die Piqueur gebruikt zou hebben om zich te verrijken.

Jeroen Piqueur, die bekendstond om zijn luxueuze levensstijl, werd in mei van dit jaar nog veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en een boete van 1,5 miljoen euro voor grootschalige fiscale fraude. Die feiten stonden los van het faillissement van Optima. In de praktijk moest hij niet naar de gevangenis en kreeg hij ook geen enkelband.

Faillissement van Optima Bank

Optima Bank ging failliet in 2016. Net daarvoor was de bank haar banklicentie kwijtgespeeld omdat de toezichthouder, de Nationale Bank, onregelmatigheden had vastgesteld in het beheer. Door de val van Optima Bank waren zowat 10.000 spaarders hun spaargeld kwijt, al is het Garantiefonds wel tussenbeide gekomen.

De zaak leidde tot een onderzoekscommissie zowel in de Kamer als in de Gentse gemeenteraad. Piqueur heeft altijd zijn handen in onschuld gewassen. 

Toen hij in september vorig jaar op de Gentse gemeenteraad verscheen, zei Piqueur dat hij nog niet gehoord was in het gerechtelijk onderzoek. "En ik denk dat dat ook niet meer voor dit jaar zal zijn", zei hij toen. 

Videospeler inladen...

Ook in maart van dit jaar, toen hij voor de parlementaire commissie verscheen, zei Piqueur nog dat hij nog altijd niets over het gerechtelijk onderzoek had gehoord

De parlementaire onderzoekscommissie is tot de conclusie gekomen dat vooral te weinig bankierservaring en zelfbediening tot het faillissement hebben geleid. De vastgoedtak van Optima is nog altijd actief, tegenwoordig als YES (Your EstateSolution).

"Aanhouding opent recuperatiemogelijkheden"

De aanhouding van Piqueur "opent recuperatiemogelijkheden voor de burgerlijke partijen". Dat stelt advocaat Geert Lenssens, die een twintigtal gedupeerden van de failliete bank vertegenwoordigt. Ze hadden ongeveer 7 miljoen euro staan op rekeningen bij Optima. "Het verwondert me niet dat het zover komt", zegt Lenssens.

"We hebben al een twintigtal burgerlijkepartijstellingen in die zaak. We hebben een klacht neergelegd, maar hebben nog geen inzage in het dossier gehad. We zijn niet over één nacht ijs gegaan in dit dossier en ik denk dat het gerecht zijn werk nu heel grondig doet. De burgerlijke partijen hebben de laatste jaren ook veel meer impact op een onderzoek, in de zin dat ze zelf ook onderzoeksmaatregelen kunnen vragen aan de onderzoeksrechter."
   

Meest gelezen