Milquet: "Begrijp dat N-VA niet meer inzet op splitsing van België. Ze bezetten het hele land"

"N-VA bezet de federale regering", zegt Joëlle Milquet (CDH) in een interview met La Dernière Heure. Daarmee haalt het Brussels parlementslid in de eerste plaats uit naar N-VA, maar ook de MR laat volgens Milquet over zich heen lopen. De harde taal komt na een peiling waaruit blijkt dat het CDH in Brussel onder de N-VA zakt. Tegelijk komt Milquet met een nieuw plan voor Brussel. Ze wil geen fusie van de 19 gemeenten, geen status quo, maar volgt een "derde weg". 

Harde taal van Joëlle Milquet in een interview met La Dernière Heure. Milquet verwijt Charles Michel (MR) dat hij zijn principes overboord gooit door met de N-VA te regeren. "Drie dagen na de verkiezing was de Zweedse coalitie met de Vlaams-nationalisten plots de wonderoplossing. Het CDH bleef trouw aan haar waarden."

Door met de N-VA in de regering te stappen, verliest de MR volgens Milquet haar zeggingskracht. "We zien wat dat geeft na drie jaar bestuur: excessen op vlak van immigratiebeleid, het resultaat van iemand als Theo Francken. Als je kijkt hoe de MR de federale staat laat bezetten door de N-VA, snap ik dat de N-VA minder inzet op de splitsing van België. Ze bezetten het hele land." 

Derde weg voor Brussel

Milquet haalt niet enkel uit naar de MR en de N-VA, maar komt ook met een nieuw plan voor Brussel. Ze wil geen fusie van de 19 gemeenten, zoals Pascal Smet (SP.A-minister voor Mobiliteit in Brussel) twee weken geleden voorstelde. En ook het status quo dat de MR volgens Milquet nastreeft, ziet ze niet zitten. Een "derde weg", tussen de fusie en het status quo in, moet "Brussel redden". 

Het plan van Milquet omvat drie grote pijlers: 

  • Een tienjarenplan over onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en mobiliteit dat wordt goedgekeurd door de verschillende beleidsniveaus.
  • Een "convergentiecomité" dat alle bestuursniveaus samenbrengt: de 19 gemeenten, de gemeenschappen, het gewest én het federale niveau. Volgens Milquet, zelf lid van het parlement van het Hoofdstedelijk Gewest, moet het gewest dit comité voorzitten. 
  • Minder mandaten. De gemeenten moeten het met een derde minder personeel doen. Dat kan door gemeenten met minder dan 100.000 inwoners, zoals Etterbeek en Vorst, te fusioneren. Het parlement zelf mag afslanken van 89 naar 50 zetels. 

CDH zakt in Brusselse peiling onder N-VA

Het Brusselse CDH doet het niet goed. De partij kondigde in juli aan dat ze niet langer met de PS wou regeren, maar slaagde er niet in om een nieuwe Brusselse coalitie te vormen. Volgens de laatste peiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws, zakt het CDH met 5 procent in Brussel zelfs onder de N-VA met 6,1 procent, al moeten we daar rekening houden met de foutenmarge. De harde taal van Milquet en het plan voor Brussel moeten het profiel van het CDH in Brussel opnieuw aanscherpen.

Begin oktober werd Milquet aangesteld als speciaal adviseur van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Ze zal daar advies geven over hoe slachtoffers van misdaden als terrorisme beter kunnen worden vergoed. Milquet liet al eerder verstaan dat ze niet opkomt bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. Ze zal haar ambt als Brussels parlementslid combineren met haar rol als adviseur van Juncker. 

Meest gelezen