Lier wil restauratie Sint-Gummaruskerk heropstarten

De stad Lier wil de komende jaren opnieuw investeren in de restauratie van de Sint-Gummaruskerk. Die ligt al enkele jaren stil door een juridisch geschil. Daarnaast wil de stad ook meer schulden afbouwen dan voorzien.

Sint-Gummaruskerk

Het stadsbestuur van Lier heeft zijn begroting voor volgend jaar voorgesteld. Daarin valt op dat er weer geld is vrijgemaakt voor de restauratie van de Sint-Gummaruskerk. "Die restauratie ligt inderdaad al een tijd stil door een juridisch dispuut", zegt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA). "Nu hopen we zo snel mogelijk tot een oplossing te komen en daarom hebben we voor 2018 al 100.000 euro opzij gezet voor studiekosten. We willen daarmee aantonen dat we opnieuw willen investeren in de restauratie van de grote kerk." Daarna wordt er voor 2019 en 2020 nog eens telkens 900.000 euro voorzien voor de werken zelf.

Naast de kerk zal er ook geïnvesteerd worden in een nieuwe sporthal en een nieuwe gym- en danshal. 

Minder schulden

Verder wil de stad haar schulden nog meer afbouwen dan voorzien. Tegen 2020 wil Lier nog maar 75,6 miljoen euro schulden hebben en dat zal dan 5,5 miljoen euro minder zijn dan oorspronkelijk in het meerjarenplan van 2013 is voorzien. "Zonder extra belastingen", zegt Boogaerts. "We zullen daaruit dus geen extra inkomsten halen, we proberen gewoon zuiniger te zijn. Zo hebben we op onze eigen werking al 10% bespaard en dat willen we zo volhouden."

(Foto: Visit Lier)

Meest gelezen