Luciferkopjes en een kerstlampje: de doe-het-zelfbom van de mislukte aanslag in New York

Amerikaanse media hebben meer details over de dader van de mislukte aanslag in de metro van New York gisteren. De man zou sympathie hebben gehad voor terreurbeweging IS.  Zijn bom heeft hij wellicht zelf in elkaar geknutseld. De dader is een immigrant uit Bangladesh.  

De bom van de 27-jarige Akayed Ullah zat bijzonder amateuristisch in elkaar. Dat verklaren onderzoekers aan Amerikaanse media.  Het ging om een pijp van zo'n 30 centimeter die gevuld was met nagels en schroeven. Aan de uiteinden zaten afgebroken luciferkopjes. Een kapot kerstlampje diende als ontsteker.

Volgens de New York Times heeft de man verklaard dat hij de bom wou doen ontploffen als vergelding voor de Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelwitten.  Hij zou de metrotunnel vlakbij Times Square hebben uitgekozen omwille van de kerstdecoratie.  

'Lone Wolf' uit Bangladesh

De man is afkomstig uit Bangladesh en woonde in een kelderappartement in Brooklyn, samen met zijn moeder en broer en zus. Volgens CNN zou hij alleen hebben gehandeld. Momenteel ligt hij in het ziekenhuis met verwondingen aan zijn handen en buik. 

Akayed Ullah is afkomstig uit Chittagong in Bangladesh en kwam in 2011 met een geldig visum naar de Verenigde Staten. In september was hij nog naar Bangladesh gereisd om zijn vrouw en baby te bezoeken. Die vrouw is inmiddels verhoord door de politie van Bangladesh.

Dat Zuid-Aziatische land staat niet op de lijst van zes moslimlanden van waaruit de immigratie door een decreet van president Trump verhinderd wordt. Dat zijn Syrië, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen. Bangladesh is overwegend moslim, maar is een seculiere staat en er wonen grote minderheden van hindoes, boeddhisten en christenen. De voorbije jaren zijn er aanslagen en moorden van moslimextremisten geweest op religieuze minderheden, maar echt sterk lijkt moslimfundamentalisme er niet gevestigd.

 

Meest gelezen