Na meer dan 150 jaar nemen we afscheid van het telegram in ons land

Telecombedrijf Proximus stopt vanaf 29 december met het verzenden en ontvangen van telegrammen in ons land. Voor wie dacht dat het telegram al lang begraven was: de voorbije elf maanden werden nog zo'n 8.000 telegrammen verstuurd, vooral door administraties en bedrijven. Maar dat aantal daalde elk jaar zienderogen. Wist u dat de voorloper van Proximus tot 1992 trouwens Regie voor Telegrafie en Telefonie (RTT) heette?   

Als het woord telegram tegenwoordig een belletje doet rinkelen, is dat nu veelal door de gelijknamige berichtenapp. Toch is het perfect
mogelijk om een echt telegram te versturen. Proximus biedt die dienst
nog tot 29 december aan
.

Het korte bericht werd lange tijd gebruikt om een geboorte, huwelijk of overlijden aan te kondigen. Zo was het koninklijk paleis trouwe klant. Nu verstuur je een telegram door naar Proximus te bellen of een kort bericht naar de telecomoperator te mailen. Zij versturen dan de boodschap op een papiertje via een koerier. Een telegram sturen kost minstens 16,25 euro

Een indrukwekkend lange geschiedenis

De geschiedenis van het telegram in België gaat terug tot meer dan 150 jaar voor de elektrische telegraaf en zelfs tot meer dan 200 jaar voor de optische telegraaf. De eerste dienst van de elektrische telegraaf werd gelanceerd in 1846 langs de spoorweglijn die Brussel verbindt met Antwerpen. De eerste dienst van de optische telegraaf werd in ons land nog eerder opgericht, in mei 1803. In juli 1930 werd de Administratie van Telegrafie autonoom en herdoopt tot de Regie voor Telegrafie en Telefonie (RTT).  

Tientallen jaren werd het telegram gebruikt door residentiële klanten om een geboorte, huwelijk of overlijden aan te kondigen. De mogelijkheid bestond zelfs om felicitaties te versturen samen met een fles champagne of een knuffel. Het telegram werd ook lange tijd gebruikt voor professionele doeleinden door bedrijven uit alle sectoren, meer bepaald door advocaten en gerechtsdeurwaarders (telegrammen vormden immers een begin van juridisch bewijs) en ook door interimagentschappen (om uitnodigingen te versturen).

We komen van 1,5 miljoen telegrammen

Begin jaren 80 werden er nog meer dan 1,5 miljoen telegrammen verstuurd en ontvangen in België. Veel van die telegrammen waren afkomstig uit Italië, waar de dienst erg populair was. In de loop der jaren echter nam het gebruik van het telegram geleidelijk aan af en werd het vervangen door modernere en goedkopere communicatiemiddelen: eerst door de fax, daarna door mail, sms en recenter nog door instant messaging.

Begin jaren 90 was het verkeer in België teruggevallen tot ongeveer 500.000 telegrammen per jaar. Een cijfer dat naar 150.000 gezakt is in het begin van de jaren 2000 en vervolgens naar 50.000 tien jaar later.

De laatste maanden werd de telegramdienst nog door een tiental professionele klanten op regelmatige basis gebruikt. De voorbije elf maanden van 2017 werden meer dan 8.000 telegrammen verstuurd en ontvangen.

Meest gelezen