Onheilspellende boodschappen op sigaretten kunnen roken minder aantrekkelijk maken voor jongeren

Jongeren zijn minder geneigd een sigaret op te steken als daarop een onheilspellende boodschap staat afgedrukt. Ook een groene kleur maakt sigaretten minder aantrekkelijk voor hen. Dat blijkt uit een onderzoek van Cancer Research UK.

Wat kan de wetenschap doen om jongeren nog beter in te lichten over de kwalijke gezondheidseffecten van roken? Met die vraag in het achterhoofd hebben wetenschappers van Cancer Research UK in het Verenigd Koninkrijk een studie onder jongeren uitgevoerd om na te gaan hoe ze reageren op verschillende ontwerpen en voorstellingsvormen van sigaretten.

Concreet hebben ze bijna 1.000 jongeren tussen 16 en 24 jaar verspreid over het hele Verenigd Koninkrijk ondervraagd. Een van de conclusies luidt dat een onheilspellende boodschap op een individuele sigaret afdrukken, een groot effect heeft.

Zowel rokers als niet-rokers onder de jongeren bleken 3 keer minder geneigd zo'n sigaret te proberen. Rokers bleken het meeste afgeschrikt. Daarnaast bleek ook de kleur van de sigaretten een rol te spelen. De jongeren gaven aan dat een groene sigaret minder appetijtelijk oogt dan een gewone.

1 op de 6

Roken is de belangrijkste voorkombare oorzaak van kanker en de grootste oorzaak van voorkombare overlijdens in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel steeds minder jongeren aan de andere kant van het Kanaal roken, zit 1 op de 6 jongeren tussen 16 en 24 jaar er aan de sigaret. In Schotland is dat zelfs 1 op de 5 jongeren tussen 16 en 24 jaar.

"De studie toont aan dat sigaretten een belangrijk communicatie-instrument zijn en dat ze minder aantrekkelijk zijn door veranderingen aan hun uiterlijk", zegt Crawford Moodie, de hoofdauteur van de studie. "Mensen die op jonge leeftijd met roken beginnen, blijven dat vaak doen eens ze volwassen zijn. Alles wat deze bevolkingsgroep van roken kan afschrikken, kan helpen om mogelijke gevolgen voor de gezondheid in de toekomst tegen te gaan."

Meest gelezen