Oud Leuvens ziekenhuis moet weg voor nieuwe schouwburg

Leuven wil tegen 2023 een nieuw gebouw voor podiumkunsten bouwen op de plaats waar nu nog het oude Sint-Pietersziekenhuis staat. Begin volgend jaar lanceert de stad een ontwerpwedstrijd voor het gebouw en de omgeving. Maar het zal de nieuwe bestuursploeg zijn die het definitieve ontwerp moet kiezen en... betalen.

Leuven heeft al een schouwburg, aan de Bondgenotenlaan, maar die is met haar podium van 200 vierkante meter voor sommige evenementen te klein. Daarom wil de stad nu een nieuw centrum voor podiumkunsten bouwen. Dat moet onderdak bieden aan twee podia: één van 200 vierkante meter met plaats voor 500 toeschouwers en één van 500 vierkante meter met plaats voor 1.000 bezoekers. Opvallend ook: het dak van het centrum moet net als dat van het Museum M toegankelijk zijn voor het publiek.

Makkelijk bereikbaar

Leuven koos voor deze locatie in het stadscentrum omdat ze vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer en de fiets. Wie met de auto komt kan die parkeren op het Sint-Jacobsplein of in de toekomstige ondergrondse Bruulparking. De stad verwacht dat het project voor een heropleving zal zorgen van de hele benedenstad.

Kostenplaatje

De stad Leuven schat dat het nieuwe centrum voor podiumkunsten 33 miljoen euro zal kosten. Een uitgave die dankzij de gezonde stadsfinanciën haalbaar is, zegt het stadsbestuur. Maar eerst volgt er dus nog een ontwerpwedstrijd. Het zal de nieuwe bestuursploeg zijn (na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018), om definitieve knopen door te hakken, ook wat de locatie betreft. Leuven heeft tot begin 2019 nog een optie op de aankoop van de grond.

Meest gelezen