usage worldwide

Pantheon in Rome bezoeken, kan niet langer gratis vanaf mei 2018

Het Pantheon in Rome gaat bezoekers vanaf mei volgend jaar een toegangsticket van 2 euro aanrekenen. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Cultuur bekendgemaakt. Nu is een bezoek aan het eeuwenoude monument nog gratis.

Wie het Pantheon in Rome gratis wil bezoeken, moet snel zijn. Vanaf 2 mei volgend jaar moet iedereen die het monument wil betreden 2 euro betalen. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Cultuur bekendgemaakt.

Momenteel is een bezoek aan het eeuwenoude gebouw nog gratis. Het Pantheon is daarmee een van de weinige trekpleisters in de hoofdstad van Italië die geen geld aanrekenen.

Het ministerie van Cultuur benadrukt dat het Pantheon de inkomsten zal gebruiken om het gebouw te beschermen en te onderhouden en ook om de veiligheid te garanderen. Vorig jaar hebben bijna 8 miljoen mensen het monument bezocht.

Hadrianus

Het Pantheon is in zijn huidige vorm gebouwd in de 2e eeuw op bevel van keizer Hadrianus. Oorspronkelijk was het een heidense tempel, maar in 609 werd het een kerk. Mede hierdoor is het een van de beste bewaarde Romeinse monumenten uit de oudheid.

Een van de elementen van het Pantheon die het meeste tot de verbeelding spreken, is het "oog" bovenin het dak dat een feeërieke straal zonlicht binnenlaat. Het dak heeft de vorm van een koepel die tot in de 15e eeuw de grootste van de wereld was. Nog steeds is het de grootste koepel gemaakt van niet-gewapend beton van de planeet.

Verschillende beroemde mensen liggen in het Pantheon begraven. Onder anderen de Italiaanse koningen Victor Emmanuel II en Umberto I vonden er hun laatste rustplaats.

Meest gelezen